ROERMOND - Veel Limburgers denken dat hevige regenval en overstromingen de komende jaren vaker zullen voorkomen in de provincie. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL).
Limburgers bereiden zich al in zekere mate voor, maar zijn ook nog zoekende naar praktische informatie en hulp.
Schade
Het onderzoek laat zien dat Limburgers zich vooral zorgen maken over schade aan hun woning, tuin of spullen door wateroverlast. Een deel maakt zich ook zorgen het huis te moeten verlaten. Veel inwoners nemen al maatregelen om zich voor te bereiden, zoals spullen in veiligheid brengen. Een zesde heeft aanpassingen aan hun huis gedaan om schade te verminderen bij wateroverlast.
Samenwerking
Inwoners geven aan zich wel te willen voorbereiden, maar ze weten vaak niet wat ze precies moeten doen. Het merendeel van hen zoekt actief naar informatie over hoe ze zich kunnen voorbereiden. Ook zijn buurtgenoten bereid elkaar te helpen met de voorbereiding, wat de weerbaarheid van buurten natuurlijk aanzienlijk kan vergroten. In het programma WRL bundelen de provincie Limburg, Waterschap Limburg, alle Limburgse gemeenten én het Rijk de krachten om wateroverlast structureel aan te pakken. Hierbij is de samenwerking met inwoners onmisbaar.
Woningscans
Het onderzoek laat zien waar nog kansen liggen en hoe de overheden, samen met inwoners, kunnen werken aan een waterweerbare provincie. Naast fysieke maatregelen om Limburg beter te beschermen, ontwikkelt WRL ook praktische hulpmiddelen om inwoners te helpen om zich voor te bereiden. Voorbeelden hiervan zijn de publiekswebsite www.wachtnietopwater.nl, een meterkastkaart en draaiboeken voor specifieke doelgroepen. Recent is ook een proef met woningscans afgerond, waarbij bewoners thuis advies kregen over hoe zij hun woning beter kunnen beschermen tegen wateroverlast. De bevindingen uit deze proef neemt WRL mee bij de ontwikkeling van een vervolgaanpak, waarin persoonlijke maatregelen en samenwerking in de buurt hand in hand gaan.
Risico
Meer dan de helft van de inwoners denkt zelf weinig risico te lopen op wateroverlast. Ze denken dit vaak vanwege de ligging van hun woning. Bijvoorbeeld doordat deze hoog genoeg ligt of ver van water. Dat is echter niet altijd bepalend. Door klimaatverandering komt extreem weer steeds vaker voor. Dit kan ook wateroverlast veroorzaken op plekken waar tot nu toe nooit problemen waren. WRL werkt daarom aan een tool waarmee inwoners op basis van overstromingsdata beter geïnformeerd kunnen worden over het risico op wateroverlast in hun directe omgeving. Ook krijgen ze daarbij concrete informatie wat ze zelf kunnen doen om schade te verminderen.
Onderzoek
In dit onderzoek deelden 1600 Limburgers hun ervaringen, zorgen en gedrag rondom (toekomstige) wateroverlast. Uit het representatieve I&O Research Panel namen 1057 personen deel aan het onderzoek. Ook werd een open link naar de vragenlijst uitgezet waar 543 inwoners op gereageerd hebben. Dit onderzoek is de eerste meting van een jaarlijkse monitor. Zo worden trends in het waterbewustzijn en de weerbaarheid van Limburgers de komende jaren gevolgd. Het volledige onderzoek is te lezen op www.wachtnietopwater.nl/inwonersonderzoek