Meer verkeersongevallen dan ooit in Roermond: fietsers het kwetsbaarst

22 okt , 10:53 nieuws
cyclists 7269679 1280
Pixabay
ROERMOND - Liefst 522 gemelde bij de politie gemelde verkeersongevallen in 2023: dat is het hoogste aantal sinds 2018.
Van die ongevallen hadden er vier een dodelijke afloop en eindigden er 37 met letsel. In de 481 andere gevallen was er slechts materiële schade. Dat meldt het AD vandaag.

Bovengemiddeld
Vooral de ongelukken waarbij fietsers betrokken zijn lopen vaak niet goed af.  Bij 71 ongevallen in Roermond was vorig jaar een fietser betrokken. Bij 55 van die ongelukken was er alleen blikschade; één ongeluk kende een dodelijke afloop en bij vijftien ongelukken raakten één of meer mensen gewond. De krant becijferde dat er in Roermond daarmee relatief veel fietsongelukken gebeuren. Het landelijk gemiddelde ligt lager.

Verlichting
Anders dan je misschien zou verwachten, zorgt meer verlichting helaas maar beperkt voor minder fietsongelukken. Dat verklaart verkeersonderzoeksbureau SWOV tegenover het AD: 'In het donker is de kans op een ongeval voor fietsers groter, maar de meeste fietsdoden vallen overdag. We hebben geen aanwijzingen dat meer en betere verlichting voor een daling van het aantal slachtoffers gaat zorgen' zegt een woordvoeder van het bureau.

Vergrijzing
De Fietsersbond ziet de vergrijzing als een belangrijke oorzaak voor de stijging aantal ongelukken: 'We blijven langer vitaal en dus ook langer fietsen. Dat is om vele redenen zeer goed, maar ouderen zijn áls het misgaat veel kwetsbaarder. De groei van het aantal gewonden komt vrijwel geheel voor rekening van 65-plussers.'