Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een term die je waarschijnlijk steeds vaker voorbij hoort komen. Maar wat betekent het precies? Het klinkt misschien als een ingewikkeld begrip, maar in de basis gaat het erom dat bedrijven niet alleen focussen op winst maken, maar ook rekening houden met hun impact op de maatschappij en het milieu. Dit wordt steeds belangrijker, omdat consumenten, overheden en zelfs medewerkers meer verwachten van bedrijven dan alleen goede producten of diensten. Daarom leggen we je in dit artikel snel en simpel uit wat MVO precies is en hoe je er als ondernemer mee zou kunnen beginnen.
MVO, wat is dat?
Zoals we net al noemden, staat MVO voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dit betekent dat een bedrijf naast winst ook aandacht besteedt aan de impact die het heeft op de
maatschappij en de planeet. Er wordt ook wel gesproken van de 3 P’s: people, planet en profit. Bij
maatschappelijk verantwoord ondernemen is het de kunst om hier de balans tussen te vinden.
Het idee is dat je niet alleen kijkt naar wat goed is voor het bedrijf, maar ook naar wat goed is voor de natuur en de mensen om het bedrijf heen. Concreet moet je bijvoorbeeld denken aan het verminderen van CO2-uitstoot, het bieden van eerlijke arbeidsomstandigheden voor medewerkers of het steunen van lokale initiatieven.
Wat belangrijk is bij MVO, is dat de aanpak past bij de kern van het bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je als kledingmerk duurzame stoffen gebruikt, of dat je als horecaonderneming voedselverspilling tegengaat.
Hoe start je met MVO?
Als je denkt dat MVO alleen voor grote bedrijven is, dan heb je het mis. Ook kleinere bedrijven kunnen namelijk beginnen met maatschappelijk verantwoord ondernemen. De eerste stap is om te kijken naar de impact die je bedrijf nu al heeft. Hoeveel energie verbruik je? Waar komen je grondstoffen vandaan? En hoe ga je om met je afval? Als je de antwoorden op dit soort vragen hebt, kun je gaan nadenken over verbeteringen.
Een andere manier om met MVO te starten is door te leren van andere bedrijven die hier al ervaring mee hebben. Wat nogal eens gebeurt, is een
overname van bedrijf om zo kennis in huis te halen van hoe MVO in een bepaalde branche toegepast kan worden. Dit kan een slimme manier zijn om snel stappen te zetten, zonder alles zelf te hoeven ontdekken.
Daarnaast is het geen probleem om klein te beginnen. Begin bijvoorbeeld met stapsgewijs het energieverbruik van het bedrijf terug te draaien. Heb je dat gedaan, dan kun je de arbeidsvoorwaarden van je personeel onder de loep nemen. De exacte stappen verschillen natuurlijk per bedrijf en per branche, maar door kleine stappen te zetten, bouw je geleidelijk aan een maatschappelijk verantwoord bedrijf.