Op 5 mei vieren we 80 jaar bevrijding van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er momenteel 932.000 mensen in Nederland die deze bevrijding hebben meegemaakt, wat neerkomt op ruim 5 procent van de huidige bevolking.
Van deze groep waren er 423.000 destijds vijf jaar of ouder, en zij kunnen zich de bevrijding mogelijk bewust herinneren.
In 2015 was bijna 12 procent van de bevolking voor 1945 geboren, wat betekende dat ongeveer 2 miljoen mensen de bevrijding (al dan niet bewust) hadden meegemaakt.
Naar verwachting zal dit aantal in 2035 zijn gedaald tot ongeveer 200.000. In 2045, een eeuw na de bevrijding, zullen er naar schatting nog bijna 7.000 honderdplussers zijn die tijdens de bevrijding al geboren waren.
Opvallend is dat er meer vrouwen dan mannen zijn die de bevrijding hebben meegemaakt, wat te verklaren is door de hogere levensverwachting van vrouwen.
Deze cijfers benadrukken het belang van het vastleggen en doorgeven van de herinneringen aan de bevrijding, nu de generatie die deze periode bewust heeft meegemaakt steeds kleiner wordt.