ROERMOND - Een artikel met gortdroge CBS-cijfers, oorspronkelijk gepubliceerd door het AD, riep nogal wat reacties op op onze Facebookpagina. De getallen over ouderenhuishoudens in Roermond en hoe die gehuisvest zijn, waren aanleiding voor een discussie die soms alle kanten op ging. Maar hoe kijkt de woningbranche eigenlijk naar de demografische en ruimtelijke ontwikkelingen?
De 55-plussers komen steeds meer in beweging op de huizenmarkt. Zo geeft bijna de helft van de deze groep met een koopwoning aan mogelijk binnen twee jaar te willen verhuizen, waarbij de voorkeur uitgaat naar een kleinere en levensloopbestendige woning, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker onder ruim driehonderd 55-plussers. Vanwege de grote schaarste aan beschikbare seniorenwoningen verwachten ruim zeven op de tien 55-plussers echter dat het moeilijk zal zijn om zo’n woning te vinden. Ruim driekwart denkt daarom dat zij noodgedwongen langer in hun bestaande woning zullen blijven. Dat gaat ten koste van de doorstroming op de huizenmarkt.
Starters
Het aantal hypotheekaanvragen onder 55-plussers voor de aankoop van een woning is in de afgelopen drie maanden met 12 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Ondanks deze toename is het aandeel van 55-plussers in het tótale aantal hypotheekaanvragen voor aankoop woning echter nog gering, benadrukt De Hypotheker. Dit bedraagt nu 12 procent, terwijl het aandeel in dezelfde periode vorig jaar nog 14 procent was. Starters blijven veruit de grootste groep die zich in de afgelopen periode op de aankoop van een woning heeft georiënteerd. Zo is het aandeel jonge huizenkopers tot 35 jaar maar liefst 57 procent.
Overwaarde
Tegelijkertijd stelt De Hypotheker vast dat een groeiende groep 55-plussers wel overweegt om binnen nu en twee jaar te verhuizen. Voor een meerderheid geldt dat zij liever kleiner (52 procent) of in een levensloopbestendige woning (46 procent) zouden willen wonen. Daarnaast geven bijna drie op de tien ouderen aan op termijn te willen verhuizen naar een andere locatie. Het benutten van de overwaarde is een minder belangrijke drijfveer om te verhuizen; dit wordt door 23 procent als argument genoemd. Voor ruim zeven op de tien 55-plussers geldt qua woonwensen dat zij het liefst gelijkvloers willen wonen en bijna de helft vindt het belangrijk vlakbij voorzieningen als winkels en het openbaar vervoer te wonen. 32 procent geeft aan dat zij in hun huidige omgeving willen blijven wonen, terwijl ruim één vijfde hun woning zou willen verruilen voor een huis in de buurt van hun kinderen, andere familieleden of vrienden.
Levensloopbestendig maken
Hoewel bijna de helft van de 55-plussers een mogelijke verhuiswens heeft, verwachten ruim zeven op de tien ouderen dat dit lastig zal zijn. Zo is het kopen van een nieuwe woning niet voor alle 55-plussers een optie, vanwege het beperkte aanbod dat aan de eigen woonwensen voldoet (38 procent) en het krappe aanbod op de woningmarkt (35 procent). Als zij binnen twee jaar geen passende woning kunnen vinden, betekent dit voor bijna driekwart dat zij in hun huidige woning blijven wonen. Eén op de tien ouderen zou er dan voor kiezen de woning te verbouwen of levensloopbestendig te maken.
Vraag en aanbod
Wanneer deze groep huizenbezitters langer in hun huidige woning blijft wonen omdat er onvoldoende passend aanbod beschikbaar is, heeft dit nadelige effecten op de doorstroming van de woningmarkt, benadrukt Roger Courtens, franchisenemer van De Hypotheker in Roermond. 'De vraag naar levensloopbestendige woningen overtreft al enige tijd het aanbod. Zo worden 55-plussers steeds actiever op de huizenmarkt, maar lopen zij door de schaarste aan geschikte woningen tegen de grenzen van hun mogelijkheden aan. Zo blijkt uit ons onderzoek dat ruim driekwart van de 55-plussers noodgedwongen in hun huis blijft wonen en dat is ongunstig voor de doorstroming op de huizenmarkt', benadrukt Courtens.
Verhuisketens
'Het aantal senioren zal door de vergrijzing alleen maar toenemen. Het is daarom van groot belang dat er meer passende woningen worden gerealiseerd die aan de woonwensen van deze leeftijdsgroep voldoen. Het Economisch Instituut voor de Bouw concludeerde eerder dit jaar dat doorstroming onder senioren kan leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal beschikbare woningen. Als deze groep huizenbezitters in beweging komt, zet dit meerdere verhuisketens in gang waardoor er meer woningen beschikbaar komen voor andere huishoudens zoals starters en doorstromers. Dit geeft een positieve impuls aan het beschikbare woningaanbod', aldus Courtens.