Palliatieve zorg: ondersteuning, gezelschap en emotionele steun

22 okt , 10:10 nieuws
retiree 7390179 1280
Pixabay
ROERMOND - Vorige week was de week van de palliatieve zorg. Maar wat is het en voor wie is het?
Palliatieve zorg is zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Denk aan mensen met kanker, COPD, hartfalen en dementie. Het omvat lichamelijke, psychische, sociale en/of spirituele zorg. Deze vorm van zorg kan bestaan naast de reguliere, medische behandeling van de ziekte.
Bekendheid
In cijfers uitgedrukt: tweederde van de bevolking heeft in de laatste maanden of jaren van zijn leven behoefte aan palliatieve zorg. Helaas weet lang niet iedereen wat palliatieve zorg is, en wat het voor hen kan betekenen. Het wordt tijd dat niemand palliatieve zorg meer misloopt. In de Week van de Palliatieve Zorg werden er daarom activiteiten georganiseerd die de bekendheid vergroot over wat palliatieve zorg is.
Scholing
Vrijwilligers van de groep VPTZ uit Midden-Limburg ondersteunen mensen en hun naasten in deze fase van hun leven. Om te weten waar ze het over hebben worden ze regelmatig geschoold. Bij iedere scholing komt er een ander thema aan bod. Deze vrijwilligers hebben tijd en aandacht. Zij bieden ondersteuning, gezelschap, emotionele steun en nemen bepaalde mantelzorgtaken over. De inzet kan ook geregeld worden in verpleeghuizen en woonzorgcentra. Deze vorm van zorg is gratis. Mensen die meer informatie willen kunnen kijken op deze website of bellen met de coördinatoren Josefien Hoeben en Daisy Hendrikx: 06-44.34.98.10