ROERMOND - De politie heeft vorig jaar in Roermond 159 weggebruikers aangehouden omdat ze onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur waren gekropen, of omdat ze zich weigerden te laten testen. Dat zijn er beduidend meer dan in een gemiddeld jaar.
Tussen 2012 en 2023 werden er in Roermond 121 weggebruikers per jaar gesnapt bij rijden onder invloed. In 2023 waren het er 129. Vorig jaar waren dat er dus aanzienlijk meer.
Zero tolerance
Driekwart van alle Nederlanders wil een zerotolerancebeleid voor alcohol achter het stuur, blijkt uit onderzoek dat Fonds Slachtofferhulp volgende week naar buiten brengt. De norm, nu nog twee glazen alcohol, moet naar nul, vinden de deelnemers aan een door Ipsos I&O uitgevoerde enquête. Elk jaar overlijden 75 tot 140 mensen door alcoholgebruik in het verkeer, en nog eens duizenden mensen raken gewond.
Cursus
Fonds Slachtofferhulp zelf ziet vooral heil in een alcoholslot voor veelplegers. Minister Madlener (Infrastructuur) laat de herinvoering daarvan momenteel onderzoeken: tot tien jaar geleden bestond het alcoholslot al, totdat de Hoge Raad en de Raad van State een streep door het systeem zetten. Wie door de politie wordt gepakt met alcohol of drugs achter het stuur, of weigert zich daarop te laten testen, kan naar het CBR worden gestuurd voor een extra cursus. Specifieke cijfers voor Roermond zijn er niet, maar in heel Limburg zijn afgelopen jaar 645 mannen en 158 vrouwen op cursus gestuurd nadat ze met alcohol op de weg op waren gegaan. De jongste van hen waren 118 mannen en 29 vrouwen tussen de 18 en 24 jaar, de oudste één man en één vrouw tussen de 75 en 84 jaar, blijkt uit de nieuwste CBR-cijfers, gepubliceerd door het AD. Van alle inwoners van Limburg die vorig jaar onder invloed van drugs van de weg zijn geplukt, meldde de politie er 498 aan voor een cursus: 449 mannen en 49 vrouwen. Die groep varieert qua leeftijd van 97 mannen en vijf vrouwen tussen de 18 en 24 jaar tot twee mannen tussen de 65 en 74 jaar.