Op 1 maart is het 80 jaar geleden dat Amerikaanse soldaten Roermond bevrijdden van de Duitse bezetting. Hiermee kwam een einde aan een donkere periode in de stadsgeschiedenis. De oorlog liet diepe sporen na in Roermond en bij haar inwoners. Dit bijzondere moment wordt herdacht en gevierd met verhalen, activiteiten en momenten van bezinning.
In samenwerking met de Gemeente Roermond biedt het gemeentearchief een breed scala aan manieren om stil te staan bij deze mijlpaal. Zo brengen Stolpersteine in de Roermondse straten de herinnering aan weggevoerde Joden tot leven, ondersteund door een audiotour vol persoonlijke verhalen van vroegere bewoners. Het rapport van historicus Fred Cammaert over de nasleep van de oorlog voor teruggekeerde Joden in Roermond werpt een indringend licht op deze geschiedenis en is beschikbaar voor belangstellenden.
Voor jongere generaties blijft de bezoekles Tweede Wereldoorlog voor basisschoolleerlingen een waardevol hulpmiddel om de geschiedenis toegankelijk en betekenisvol te maken. Daarnaast deelt WOII-kenner Eric Munnicks persoonlijke verhalen over de laatste oorlogsmaanden in Roermond, zowel via nieuwe publicaties in VIA Roermond als via zijn eerdere werk, waaronder het fotoboek Roermond in beeld. Van Duitse inval tot wederopbouw.
Wie zelf op zoek wil naar de oorlogsgeschiedenis van Roermond of zijn eigen familie, kan terecht op de onderzoekspagina 'Oorlogsbronnen'. Hiermee draagt het gemeentearchief bij aan het levend houden van de herinnering en het verdiepen van de kennis over deze ingrijpende periode in de stad. Zo wordt niet alleen herdacht, maar ook gekoesterd wat 80 jaar geleden werd herwonnen: de vrijheid.