Veel gemeenten vrezen 'financieel ravijn': bijdrage van het Rijk loopt terug

27 jan , 19:01 nieuws
money 3090724 1280
Pixabay

ROERMOND - Tussen 2024 en 2028 geeft de gemeente Roermond ruim 7,5 miljoen euro meer uit dan er binnenkomt aan rijksbijdragen, belastingen en leges.

Dat heeft accountantsbureau BDO uitgerekend. De cijfers werden gepubliceerd door het AD.

Geen paniek
Vanaf volgend jaar vrezen veel gemeenten een financieel ravijn, omdat de bijdrage van het Rijk terugloopt. Dat betekent dat de reserve van de gemeente, als de begroting de komende jaren niet verandert, in die jaren met 7,1 procent afneemt. Eind 2023 bedroeg de reserve van de gemeente bijna 110 miljoen euro.  Dat Roermond, zoals heel veel gemeenten, de komende jaren interen op hun reserve, is voor BDO niet meteen reden voor paniek. Door een nieuwe rekenmethode komt er vanaf volgend jaar vermoedelijk minder geld van het Rijk, maar 'er zijn buffers', benadrukt Esther Kuik van het accountantskantoor. 'Gemeenten hebben tijd om goed na te denken over hoe ze hun begroting op orde willen krijgen.'

Plannen maken
Dat is echter geen reden om achterover te gaan hangen volgens Kuik: 'Misschien gaat de rijksbijdrage minder hard omlaag, maar volledige compensatie ga je nooit krijgen. Gemeenten die dat nog niet hebben gedaan moeten dus wel plannen gaan maken, en niet wachten tot na de raadsverkiezingen van maart volgend jaar.' Verhoudingsgewijs heeft Roermond overigens iets minder geld in kas dan gemeenten van vergelijkbare grootte: 1755 om 1777 euro per inwoner.

Rapportcijfers
De rekenmeesters van de Vereniging Nederlandse Gemeenten gaven Roermond in het najaar nog een 8,5 als rapportcijfer. BDO komt tot een 6,9, omdat het naar net iets andere indicatoren kijkt en omdat het in tegenstelling tot de VNG dus ook de meerjarenbegroting meeneemt. De financiële buffer van Roermond - de verhouding tussen het eigen vermogen en de bezittingen van een gemeente - is wat BDO betreft met 39,7 procent gezond te noemen. De gemeentelijke schuldenlast lag eind 2023 op 28,3 procent van de inkomsten. Een gezond niveau, aldus BDO.

Belastingen
Verder kijken de accountants onder meer naar het vermogen van gemeenten om de eigen lasten te dragen (zorgelijk, aldus BDO in het geval van Roermond), naar de boekwaarde van de grond die een gemeente bezit (gezond, noemt BDO dat bij deze gemeente) en naar de hoogte van de belastingen ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dat laatste cijfer ligt in de gemeente Roermond op 105,0 procent. Dermate hoog dat BDO zich afvraagt of er in geval van nood nog ruimte is voor verhogingen.