Verduurzaming in 2024: explosieve groei warmtepompen en laadpalen

19 dec , 11:01 nieuws
unnamed 19
Seeders

ROERMOND - Het verduurzamen van woningen in Nederland heeft in 2024 een enorme vlucht genomen. Met meer dan een verdubbeling van aanvragen voor warmtepompen en laadpalen kende dit jaar een recordgroei in duurzame projecten.

Maar wat waren de populairste verduurzamingsmaatregelen, welke provincies liepen voorop en hoe verhoudt 2024 zich tot vorig jaar? Homedeal analyseerde meer dan 50.000 aanvragen en presenteert de inzichten in het Verduurzamingsrapport Nederland in 2024.

Actief bezig
Nederlanders blijven verduurzamen en die trend zet zich de komende jaren naar verwachting voort. Uit onderzoek van de Nationale-Nederlanden Bank van oktober 2024 blijkt dat 50 procent van de Nederlandse huiseigenaren actief bezig is met het verduurzamen van de woning. Dat gaat verder dan enkel goede intenties: steeds meer huiseigenaren zetten daadwerkelijk stappen om hun huis energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken.

Piek in oktober
Terugkijkend naar het afgelopen jaar was te zien dat in oktober de meeste aanvragen voor verduurzamingen in en om het huis binnenkwamen. In totaal is het aantal aanvragen voor duurzame maatregelen met 30 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Huiseigenaren in Noord-Brabant en Zuid-Holland zijn koploper in het verduurzamen van hun huis, hier werden de meeste aanvragen gedaan.

Door het dak
De vraag naar warmtepompen en laadpalen schoot in 2024 door het dak. Warmtepompaanvragen stegen met maar liefst 222 procent, terwijl aanvragen voor laadpalen met 198 procent toenamen ten opzichte van 2023. De meeste aanvragen voor warmtepompen en laadpalen werden gedaan in Noord-Brabant.

Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is in 2024 net als in 2023 de populairste isolatiemaatregel, gevolgd door dak- en vloerisolatie. Het totale aantal aanvragen voor isolatie steeg met 25 procent ten opzichte van 2023. De meeste isolatieaanvragen kwamen in 2024 uit Zuid-Holland. Aantal aanvragen voor isolatieglas steeg met 21 procent. Het plaatsen van isolatieglas (HR++ of triple glas) was net als in 2023 de meest gekozen verduurzamingsmaatregel. Het aantal aanvragen voor isolatieglas steeg dit jaar met 21 procent ten opzichte van vorig jaar. Verreweg de meeste aanvragen hiervoor werden gedaan in Zuid-Holland, met Utrecht als nummer twee.

Onzekerheid salderingsregeling
Hoewel zonnepanelen nog steeds geliefd zijn onder Nederlandse huiseigenaren, werd de groei in 2024 enigszins getemperd. Het aantal aanvragen nam dan wel met 24 procent toe, toch zorgde de kabinetsaankondiging van mogelijke veranderingen in de regeling vanaf maart voor een duidelijke dip. Desondanks tonen lange termijntrends aan dat zonnepanelen een van de meest gewilde duurzame investeringen blijven.