Verkeersonderzoek: vrijdag is een gevaarlijke dag op de weg

22 mei , 8:52 nieuws
bicyclists 7474812 1280
Pixabay

ROERMOND - Dagelijks nemen we deel aan het verkeer, maar zijn we ons wel voldoende bewust van het risico op ongelukken? Hoewel het aantal verkeersslachtoffers voor het tweede jaar op rij daalt, blijven verkeersongevallen een dagelijkse realiteit op de Nederlandse wegen.

Jaarlijks vinden er duizenden incidenten plaats, vaak met ingrijpende gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat fietsers het vaakst betrokken zijn bij verkeersongelukken.

Kwetsbaar
De fiets, niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Van jongs af aan rijden we zelfstandig de fietspaden af, maar hoe veilig is dit eigenlijk? Hoewel het aantal verkeersongevallen met de fiets in 2024 afnam, blijft de fiets het gevaarlijkste vervoermiddel. In 2023 vielen er 270 dodelijke slachtoffers, in 2024 waren dit er 246. Dit laat zien hoe kwetsbaar we zijn op de tweewieler. Ook andere verkeersdeelnemers lopen uiteraard risico. In 2023 kwamen er 194 mensen om bij een verkeersongeluk met een auto en dit steeg in 2024 naar 220 doden. Als voetganger loop je eveneens gevaar, want in 2024 kwamen bijna zestig voetgangers om bij een ongeluk. Hieronder de top vijf van gevaarlijke vervoermiddelen: 

  1. Fiets
  2. Personenauto
  3. Lopend
  4. Gemotoriseerd invalidenvoertuig
  5. Motor/scooter

Leeftijd
Niet alleen het vervoermiddel heeft invloed op het risico van wel of geen ongeluk, ook je leeftijd telt mee. Vooral ouderen zijn kwetsbaar in het verkeer en dan met name 70-plussers. Het hoogste aantal dodelijke verkeersslachtoffers werd geregistreerd in de groep van 80 jaar en ouder, dit waren in 2024 dodelijke 150 slachtoffers. De leeftijdsgroep tussen de 70 en 80 jaar telde daarbij nog eens 115 dodelijke slachtoffers. Samen is deze groep bij 40 procent van de dodelijke ongelukken betrokken.
Ook jongvolwassenen zijn steeds vaker betrokken bij dodelijke verkeersongevallen, want 13 procent van de dodelijke verkeersongevallen waren slachtoffers tussen de 20 en 30 jaar.

Vrijdag
Uit cijfers van de afgelopen vijf jaar blijkt dat vrijdag de risicovolste dag is voor verkeersongevallen. Vooral in de avonduren vinden op deze dag de meeste incidenten plaats. De vrijdag wordt gevolgd door drukke donderdagen en dinsdagen. In de weekenden is het aanzienlijk rustiger, met relatief weinig ongevallen. Qua dagdeel blijft vooral de avondspits riskant, in de ochtenden is het een stuk kalmer op de wegen. De nacht blijft het minst druk, al nemen de risico’s wel toe in de weekendnachten. Hier is een verdubbeling van ongelukken te zien ten opzichte van de andere nachten.