Vers voor Vandaag lanceert app tegen voedselverspilling

02 nov , 14:46 nieuws
tegel vers voor vandaag 600x600px4
versvoorvandaag.nl

SWALMEN -  Het tegengaan van voedselverspilling en het toegankelijk maken van ambachtelijke producten voor iedereen, dat is de missie van Joep Gommans - oud eigenaar van Boulangerie Gommans uit Swalmen - met zijn nieuwe app Vers voor Vandaag.

Deze app biedt consumenten de mogelijkheid om overgebleven verse producten van lokale ambachtelijke verswinkels—zoals bakkers, slagers en groenteboeren—te kopen in verrassingspakketten tegen aantrekkelijke kortingen.

Gevolgen
Voedselverspilling heeft enorme gevolgen: in de EU wordt maar liefst 42 procent van al het voedsel verspild en in Nederland alleen al verdwijnen er dagelijks 700.000 broden in de afvalbak. Deze verspilling is niet alleen zonde van het voedsel zelf, maar draagt ook bij aan de opwarming van de aarde. Voedselverspilling is namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 10 procent van de totale CO₂-uitstoot wereldwijd. 'Goed voedsel weggooien kan écht niet meer', aldus Gommans. Met Vers voor Vandaag wil hij hier verandering in brengen door voedselverspilling te verminderen en consumenten toegang te geven tot ambachtelijke producten die anders verloren zouden gaan.

Voedselvernieuwer
Joep Gommans groeide op tussen de geur van versgebakken brood en het geluid van draaiende bakkersovens in de bakkerij van zijn ouders. 'Al van kinds af aan zag ik hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Voor de meeste mensen is dat slechts een cijfertje of percentage. Maar voor mij was het altijd een werkelijk beeld van de hoeveelheid stapels kratten en vuilniszakken. Dat doet toch iets met je. Die bewustwording had ik dus al vanaf een jonge leeftijd' vertelt Gommans. Joep, die door de overheid als 'Voedselvernieuwer' is erkend en werd toegelaten tot het Business Innovation Program Food, werd mede door dit programma gestimuleerd om Vers voor Vandaag te ontwikkelen. Dit programma ondersteunt vernieuwers in de voedselindustrie die zich inzetten voor duurzame oplossingen. Gommans’ deelname gaf hem de tools en kennis om zijn idee verder uit te werken.


Draagvlak
Vers voor Vandaag wil voedselverspilling verminderen door consumenten op een laagdrempelige manier in contact te brengen met lokale ambachtswinkels. Via de app kunnen gebruikers verrassingspakketten met versproducten kopen tegen een vaste korting van 50 procent, met de wetenschap dat de producten vaak nog dagenlang goed zijn. Deze aanpak biedt niet alleen voordelen voor consumenten, maar draagt ook bij aan de toekomst van lokale ambachtslieden. Naast het tegengaan van voedselverspilling, houdt Vers voor Vandaag ook rekening met de uitdagingen waarmee verswinkels te maken hebben. Ambachtelijke ondernemers willen graag hun steentje bijdragen, maar in tijden van schaarste aan medewerkers moet het haalbaar zijn om met oplossingen te werken. Huidige platforms brengen vaak zoveel kosten met zich mee dat het voor veel verswinkels eenvoudiger is om voedsel weg te gooien dan het via deze platforms aan te bieden. Joep Gommans benadrukt: 'Zonder draagvlak bij de verswinkels kunnen we het probleem van voedselverspilling niet oplossen. We moeten ervoor zorgen dat het voor hen werkbaar is om deel te nemen aan initiatieven, zodat we samen voedselverspilling echt kunnen aanpakken.'

Lokale trots
Vers voor Vandaag is uniek in Nederland, en het is extra bijzonder dat dit initiatief zijn oorsprong vindt in Swalmen. Boulangerie Gommans bijt het spits af als eerste deelnemende verswinkel en laat zien dat voedselverspilling echt aangepakt kan worden op lokaal niveau. Maar om een nog groter verschil te maken, zijn meer lokale helden nodig. Vers Voor Vandaag roept daarom ook andere verswinkels en versboerderijen in Swalmen, Roermond en omgeving op om zich aan te sluiten bij deze beweging tegen voedselverspilling. Wil je een steentje bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling en tegelijkertijd genieten van lekkernijen van lokale verswinkels? Download dan de app via deze website. In de app vind je bovendien tal van heerlijke recepten waarmee je eenvoudig en snel smakelijke gerechten kunt bereiden van jouw overgebleven producten.