Zorgen om voortbestaan Bevrijdingsfestivals

15 okt , 10:26 nieuws
img 5345
John Hölsgens
ROERMOND - De Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland heeft een brandbrief geschreven aan staatssecretaris Karremans (VVD). De stichting maakt zich zorgen over het voortbestaan van de traditionele Bevrijdingsfestivals. In Limburg wordt het festival sinds jaar en dag in Roermond gehouden.
'Via de ambtelijke kanalen kregen wij te horen dat u vooralsnog van plan bent de veertien Bevrijdingsfestivals niet langer te steunen, uit financiële overwegingen', zo schrijft de stichting aan de staatssecretaris.

Eenmalig
Volgens de organisatie zou zo’n besluit 'een behoorlijke kaalslag in het landschap van 5 mei' betekenen. Zonder financiële ondersteuning van het Rijk zou een handvol festivals onmiddellijk moeten stoppen. De andere festivals zouden naar verwachting binnen een paar jaar verdwenen zijn, zo meldt het Algemeen Dagblad. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer riep vorig jaar het kabinet nog op de festivals, die altijd gratis zijn voor het publiek, te steunen met 1 miljoen euro. Ook zouden er afspraken voor de langere termijn gemaakt moeten worden. Maar een woordvoerder van staatssecretaris Karremans (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) laat nu in het AD weten dat het bedrag van 1 miljoen euro bedoeld zou zijn als eenmalige steun.