Zorgverzekering: aantal overstappers daalt

29 apr , 10:47 nieuws
eye 766166 1280 1
Pixabay

ROERMOND - Zo'n 2870 inwoners van Roermond hebben sinds begin dit jaar een andere zorgverzekeraar, blijkt uit nieuwe cijfers van databureau Vektis. Dat zijn er voor het tweede jaar op rij minder dan het jaar ervoor.

Dat er relatief weinig mensen zijn overgestapt, betekent ook dat er geen verschuivingen zijn als het gaat om welke verzekeraar hier het grootste is: dat is voor zeker het vierde jaar op rij CZ. De nummer twee is nog altijd VGZ.

Trend
Overstappen van zorgverzekering kan jaarlijks tussen half november en eind december. Na een piek eind 2022, voor de zorgverzekering van 2023, is het aantal overstappers in heel Nederland al twee jaar op rij aan het dalen. Roermond volgt die landelijke trend dus. Dit jaar is één op de veertien Nederlanders overgestapt. In Roermond waren dat er minder, namelijk één op de achttien. In de gemeenten die het meest op Roermond lijken zit één op de vijftien dit jaar bij een andere zorgverzekeraar.

Grootste
Landelijk gezien is VGZ de grote winnaar van het afgelopen overstapseizoen. Die zorgverzekeraar pakt de tweede plek in marktaandeel terugpakt van CZ. Achmea is nog altijd veruit de grootste. Onder CZ, dat dus in Roermond de grootste is, vallen overigens ook merken als Delta Lloyd/Nationale-Nederlanden en Ohra.

Chronisch zieken
Opvallend aan de cijfers is ook dat mensen met een chronische aandoening relatief weinig overstappen, omdat een andere verzekeraar mogelijk geen contract heeft met hun vertrouwde zorgverlener, omdat ze vrezen dat ze andere medicijnen moeten gaan slikken, of omdat ze bang zijn dat ze hun aanvullende verzekering niet kunnen houden.

Dilemma
Met dat dilemma worstelen in Roermond ongeveer 18.300 mensen, blijkt uit de meest recente peiling van het RIVM op dat vlak. 'Omdat patiënten niet weten hoe overstappen voor hen uitpakt, zien ze er vaak vanaf', zegt Heleen Knottnerus van de Diabetesvereniging Nederland in het Vektis-rapport.

Stijging

De gemiddelde verzekerde is dit jaar 1876 euro kwijt aan z'n basiszorgverzekering, ondanks alle verkiezingsbeloften ruim 100 euro meer dan een jaar eerder, en inmiddels 500 euro meer dan in 2018. Voor een groeiende groep Nederlanders, ook in Roermond, levert die premie inmiddels financiële problemen op.