Officieel de warmste novemberdag ooit gemeten

Foto: Pexels

Oude record van 19,0 graden in 2018 verbroken

Het is officieel de warmste novemberdag ooit gemeten. Niet eerder was het in De Bilt zo warm in november als vandaag. Om 11:40 uur steeg de temperatuur op het hoofdstation naar 19,1 graden. De warmste novemberdag was tot nu toe 6 november 2018. Het werd toen 19,0 graden in De Bilt. De top-6 warmste novemberdagen bestaat uit jaren vanaf 2005 en is tekenend voor het opwarmende klimaat.
De temperatuur vandaag in De Bilt is gelijk aan de gemiddelde temperatuur in het midden van september. Dat de hele top-6 met warmste novemberdagen bestaat uit jaren vanaf 2005, allemaal met een temperatuur van ruim 18 graden of hoger. Op plek zeven staat 4 november 1994, toen werd het 17,7 graden in De Bilt.
Hier tegenover telt de top-10 koudste novemberdagen geen vermeldingen uit deze eeuw. In 2010 werd het op 29 en 30 november nog wel respectievelijk -0,7 en -0,5 graden in De Bilt. Maar deze staan op plek 24 en 29 in de lijst met koudste novemberdagen. Deze twee dagen vormen ook de enige officiële ijsdagen in november in deze eeuw.
Klimaatverandering: officiële warme novemberdag
Door de klimaatverandering worden niet alleen de warme perioden warmer. Het zijn juist de koudere perioden die steeds warmer worden. De winters zijn steeds vaker mild tot zacht en koude winters worden zeldzamer. Tot nu toe is in De Bilt in november nog nooit 20 graden gemeten. Onze meetreeks telt dus geen officiële warme dagen, maar het warmterecord van vandaag ligt minder dan een graad verwijderd van de 20 graden. Het is een kwestie van tijd voordat deze mijlpaal wordt bereikt.
Eerder vandaag werd het al officieel de warmste 2 november.
Jaco van Wezel.
Bron: Weeronline