Sinterklaas komt aan in zeer zacht Nederland

Foto: nietjuh

De Sint kan wellicht dit weekend warmterecords uitpakken

Sinterklaas komt vandaag weer in het land en de Sint hoeft niet echt te wennen aan het temperatuurverschil tussen Spanje en Nederland. Zo wordt het op deze zaterdag 13 tot lokaal 16 graden en zondag kan het in het zuidoosten 17 graden worden. De zon schijnt vanmiddag regionaal flink, maar morgen overheerst bewolking met zeker in de middag veel regen en wind.

Het is weer zover. De Sint komt met zijn gevolg weer in het land en de Goedheiligman zet vandaag voet aan wal in het onbekende plaatsje Zwalk. De bewolking overheerst en hier en daar kan het even spetteren, maar de regenmijter hoeft niet op. Vanmiddag breekt vanuit het zuiden de zon goed door. In het midden klaart het pas in de loop van de middag op en in het noorden houdt bewolking de overhand.

De temperatuur stijgt naar ongeveer 13 graden in het noorden en naar 16 in het zuiden. Daarmee is het zeer zacht voor 14 november en Sinterklaas kan wellicht een datum-warmterecord uitpakken. De stoomboot heeft het windje mee, want de zuidenwind is zwak tot matig en aan zee soms vrij krachtig.

Onstuimige zondag met hoge temperaturen
Zondag kan de Sint opnieuw een datum-warmterecord meemaken, want met maxima van 15 graden in het noorden en westen en 16-17 elders is het opnieuw zeer zacht voor half november. Het weerbeeld is allesbehalve aangenaam, want er is veel bewolking en er staat veel wind.

Boven land is de zuiden- tot zuidwestenwind vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig tot hard. Verder is in het westen en noordwesten kans op zware windstoten tot 75 km/uur. Behalve hoge temperaturen en een hoop wind moet de Sint ook rekening houden met regen. Vanuit het westen breidt een regengebied zich over het land uit en aan het eind van de middag kan het goed plenzen.

Gladde en glibberige daken
Na het weekend is het licht wisselvallig novemberweer. De Sint moet rekening houden met gladde en glibberige daken. Niet van sneeuw en ijs, maar van enkele regenbuien. Ook kan het soms stevig waaien. Overdag breekt ook de zon geregeld door. Sinterklaas moet zich goed aankleden, want de temperatuur is een stuk lager dan in het weekend met maxima van 10-12 graden. Dinsdag is het wederom iets zachter met 12-15 graden, maar aan het eind van de week blijft het kwik waarschijnlijk regionaal beneden 10 graden

Yannick Damen

Bron: Weeronline