Mix van zon, wolken en een enkele bui met Kerst

Foto: press

voor het tiende jaar op rij geen witte Kerst

Nog een paar dagen en dan is het weer Kerst. De aanloop naar Kerst is kletsnat, maar juist tijdens Kerst is het een stuk droger. Toch blijft het niet helemaal droog met kans op een enkele bui. Zo nu en dan schijnt ook de zon en is het vriendelijk weer. De temperatuur is met 5 tot 7 graden heel normaal voor Kerst. Een witte Kerst zit er dan ook voor het tiende jaar op rij niet in.

De aanloop naar de Kerstdagen verloopt kletsnat en lokaal kan meer dan 50 millimeter regen vallen. Kerstavond nemen de neerslagkansen af en wordt ook wat koudere lucht naar onze streken gevoerd. De wind draait naar het noordwesten en de temperaturen gaan omlaag.

Er kunnen nog enkele buien volgen. Vooral in het oosten en zuidoosten is een winters tintje bij de buien niet uitgesloten en kunnen de eerste sneeuwvlokken van het seizoen vallen. Tot en met woensdag liggen de maxima in de dubbele cijfers met 10 tot 13 graden. In het zuiden kan het lokaal zelfs 14 graden worden.

Heel normaal ‘Hollands’ kerstweer
Vrijdag, Eerste Kerstdag zijn er zonnige perioden. Er zijn ook wolkenvelden en verspreid over het land is een enkele regenbui mogelijk. De Limburgse heuvels maken kans op wat natte sneeuw aan het begin van de ochtend. De noordwestenwind is zwak tot matig, aan zee soms vrij krachtig. De temperatuur stijgt naar 5 graden in het oosten en naar 7 in de kustgebieden. Daarmee is het kwik precies normaal voor de tijd van het jaar. Een prima dag om een frisse neus te halen.

Na een nacht met landinwaarts kans op een graadje vorst, is er Tweede Kerstdag wat meer bewolking. Wel lijkt het op veel plaatsen droog te blijven, al is een lokale bui niet helemaal uitgesloten. De wind waait uit het zuidwesten en neemt geleidelijk in kracht toe. De temperatuur stijgt naar 5 tot 7 graden, maar door de toenemende wind zal het kouder aanvoelen. Het advies is dan ook om je goed aan te kleden als je een verfrissende wandeling gaat maken.

Na Kerst neemt de kans op neerslag toe. Ook waait het soms flink. De temperatuur ligt dagelijks tussen 4 en 6 graden en in de nacht is kans op lichte vorst. De neerslag zal veelal in vloeibare vorm vallen, maar soms is wat winterse neerslag in de vorm van natte sneeuw mogelijk.

Jaco van Wezel

Bron: Weeronline