“Roer je Mond”(2) Gemeente Swalmen/Roermond verhoogt de afvalstoffen rekening met maar liefst 50% !

Foto: bluebudgie via Pixabay

Huub America – De gemeente haalt nu namelijk wekelijks het vuilnis in de kliko op. Dit is het groenafval en restafval samen. De kliko’s staan overal en zijn inmiddels al afbetaald. Dus hier zijn geen kosten meer aan.

De gemeente gaat nu nog steeds 1X per week het afval ophalen, maar neemt niet meer beiden mee, echter ze halen 50% op….. dus binnenkort wordt om de week of het groenafval, of het restafval, opgehaald.

We blijven echter wel het volle bedrag betalen en krijgen dus de helft van de diensten die we hadden, dus stijgen de kosten voor ons inwoners alweer met minimaal 50%…

We betalen nu gemeentelijke belastingen met de huidige afspraken, dat iedere week, beiden worden opgehaald. We hebben de bestaande voorzieningen (kliko’s) die al betaald cq afgeschreven zijn, hier zijn geen investeringen meer noodzakelijk.

Nu heeft de gemeente eenzijdig besloten, om dus wekelijks maar de helft (50%) op te halen. Daarnaast willen ze peperdure nieuwe kliko’s gaan aanschaffen en  uitleveren en de oude die nog goed zijn, innemen ?… Wat een geld verkwisting !!?

Daarnaast gaan ze de kosten niet reduceren voor de burgers, echter alles gaat in de toekomst nog duurder worden…. Net alsof de beurs van de burger vanzelf wordt gevuld.

Het is in en in triest, dat ambtenaren niets beters hebben te doen, dan de burgers nog meer op kosten te jagen. Het zou fijn zijn als de burgers ook een keer een lastenverlichting zou krijgen.

Immers iedere instantie wil elk jaar weer meer en meer geld voor hun (vaak verplichte) diensten. De burger kan hier niets aan doen…en moet de beurs trekken. Het gebeurt allemaal eenzijdig.

Als dit niet in de pers komt of niet voldoende aandacht en draagkracht krijgt, zal er nooit of ten nimmer iets ten goede voor ons burgers veranderen.

Zelf heb ik een telefonisch onderhoud aangevraagd met de verantwoordelijk ambtenaar in Roermond. Zij zou mij volgens de regels, uiterlijk vandaag moeten terugbellen. Ik ben zeer benieuwd of zij dit gaat doen.

Dit contact is inmiddels wel gedeeltelijk geweest maar wegens het niet geheel kunnen beantwoorden van de vele vragen over dit thema, is wegens tijdsgebrek van de verantwoordelijk ambtenaar een vervolgafspraak gemaakt naar begin komend jaar.

Wat overigens schrijnend is, is, dat een burger zoals u en ik, goedkoper uit zijn als we helemaal geen kliko nemen en het afval zelf op diverse plekken verwerken waar mogelijk en de rest zelf aanleveren op het milieupark. Want als je het afval scheid zoals het hoort, heb je zoals wij, bijna niets meer over.

Ook als 1 persoonshuishouden  zou je dan al veel geld kunnen besparen. Dit zou een goed moment kunnen zijn om als gemeente een keer een handreiking te doen naar de inwoners. Want de overheid, zoals de gemeente, koopt afvalverwerking in het groot in, dus hun zouden eigenlijk vele malen goedkoper uit moeten zijn dan wij… Er lijkt hier echt sprake van wanbeleid, wanprestatie of onwil te zijn.

Het loopt qua kosten voor ons burgers steeds meer de spuigaten uit…. Zeker nu in deze vervelende corona tijd.

Huub America Swalmen

Disclaimer: De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij de inzender.