Doedag Roermond On Stage opmaat samenwerking onderwijs en bedrijven

Foto: Roermond On Stage Chantal Hamers

Persbericht – Roermond, 14 maart 2019 – Dankzij de succesformule van Roermond On Stage is de derde editie de opmaat voor een stevige samenwerking tussen voortgezet onderwijs, overheden en bedrijfsleven. Tijdens de Doedag op 19 maart bezoeken circa 1000 derdejaars vmbo’ers de organisatie waarmee ze een match hadden tijdens het Beroepenfeest eind februari. Zo krijgen ze een beter beeld van bepaalde beroepen. On Stage is een landelijk netwerkevenement dat in mei zijn 100ste editie beleeft.

De leerlingen volgen les bij Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) en Citaverde. Bestuursvoorzitter Thieu Kikken van SOML merkte bij zijn rondje langs de circa 260 beroepsbeoefenaars dat velen zijn blijven hangen na hun stage. “Dat laat zien hoe belangrijk het is om kinderen te leren leren, leren kiezen en leren leven, ook al zijn ze nog jong. Want jij maakt het verschil”, geeft hij de jongeren mee.

Dit past bij de missie en visie van SOML; zoveel mogelijk maatwerk en leren in ontmoeting zijn belangrijke pijlers van de basishouding waarin de leerling centraal staat en de school middenin de maatschappij. Daarom ziet hij een evenement als dit ook graag ontstaan voor havo- en vwo-leerlingen.

Meedenken met jongeren

De deelnemende bedrijven aan Roermond On Stage werken in de techniek, zorg en welzijn, handel en economie, groen en natuur. “Het is heel gevarieerd, lekker buiten en elke dag is anders”, vinden Jo Meulen, Hub Verlinden en Gé Siegemund van de gemeente Leudal, buitendienst. “We zijn voor mensen vaak het eerste aanspreekpunt van de gemeente. Ze zien ons graag komen want wij zijn dienstverleners die problemen oplossen. We strooien het eerst bij oudere mensen als het glad is, we verhelpen rattenplagen en soms moeten we ons een weg banen door open blikjes leverpastei in huis”, schetsen ze hun scala aan werk. “De gemeente is een topwerkgever die meedenkt over je situatie.”

Dat meedenken begint al bij jongeren, motiveert Marieke van Kemenade haar aanwezigheid namens Gilde Opleidingen Roermond. “We willen ons steentje bijdragen aan de loopbaanoriëntatie van vmbo-leerlingen en de uiteindelijke keuze voor het vervolgonderwijs.” Het is haar ervaring dat veel mbo-studenten een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt. On Stage wil dat aantal laten dalen. “Meekijken in de praktijk is heel erg belangrijk voor jongeren. Op deze manier krijgen ze echt een beeld van het beroep en weten ze ook beter waarvoor ze kiezen.”

Andere kant van medaille

Zo blijkt niet iedereen te weten wat er allemaal komt kijken bij het drie verdiepingen tellende mega paviljoen op festival Tomorrowland. “Buiten bouwen, veiligheidskunde, soms in het buitenland werken maar we hebben ook kantoorfuncties”, schetst trainee Veiligheidskunde Marie Roks van Neptunus, demontabele bouw.

Ook de aanwezige wethouders geven aan dat ze als jongere nooit hebben stilgestaan bij een functie als die van hen.

De andere kant van het verhaal: “Iedereen denkt dat ik bakken met geld verdien”, zegt dj Admin, alias docent Rick Jansen. “Ik ben net terug uit Vietnam, ben nu ziek, moet vanavond tot laat draaien en morgenochtend om 8 uur weer op school staan. Dat is de andere kant van de medaille. Als jij jarig bent of je moeder, en ik wil een evenement op die dag aan de andere kant van het land of de wereld… wat doe je dan?” De leerlingen die bij hem komen tijdens de Doedag, gaan dan ook een evenement organiseren om te beseffen wat daar allemaal bij komt kijken voordat je een cent verdient.

Doe wat je leuk vindt

“Doe wat je leuk vindt, want je kunt altijd doorgroeien”, adviseert projectleider Renske Cox van Keyport 2020, waarin onderwijs, overheid en ondernemers regionaal samenwerken. SOML is blij dat Keyport 2020 en gemeenten Roermond On Stage subsidiëren. “Door meer samen te werken, leren we beter waar bedrijven behoefte aan hebben. En het begint bij jou: waar krijg jij energie van? Dat bepaalt of je een goede keuze maakt en je later gelukkig wordt in je opleiding of beroep.”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0