De kracht van schooljudo

Foto: Bizzari via Pixabay

Roermond – Angela Holstam – Schooljudo gevestigd in Haarlem, helpt docenten al 14 jaar bij het creĆ«ren van een veilige fijne sfeer en pedagogisch klimaat. Omdat zij geloven dat dit de basis vormt, om ieder kind in zijn of haar kracht te zetten. Dat wordt gedaan door de eeuwenoude filosofie van het judo (ontstaan als onderwijsmethodiek) de school in te brengen. Daarmee levert schooljudo een bijdrage aan de fysieke en sociaal- emotionele ontwikkeling van een kind. En aan de groepsdynamica van een klas.

Judo is als opvoedkundige sport, een onmisbare schakel bij het opgroeien van een kind in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar. In 1882 bedacht de japanse pedagoog Jigoro Kano judo: als onderwijsmethodiek en weerbaarheidstraining voor lichaam en geest. Deze methodiek wordt in een modern jasje de basisschool in gebracht. Dit wordt gedaan met verschillende elementen, die bijdragen aan de de sociaal- emotionele ontwikkeling van kinderen. In 2004 richtte olympisch judoka Ruben Houkes schooljudo op, vanuit zijn geloof in de pedagogische- en vormende waarde van sport.

De tak van sport is in de week van 26 augustus weer van start gegaan, op de basisschool de kasteeltuin in Roermond. De komende 5 weken krijgen alle groepen judo. Dit jaar staat het in het teken van samenwerken. De directeur van de school ,Gody van Dillen vertelt aan Roermond nieuws dat dit jaar het derde is, ( in een serie van 6 jaar en 6 lessen per groep) waarin de leerlingen judolessen krijgen. Deze lessen staan elk jaar in het teken van een waarde.

Waarden zoals: vertrouwen, samenwerken, respect, beheersing, weerbaarheid, discipline en plezier. ”De lessen maken deel uit van een weerbaarheidsprogramma. De leerkrachten hebben een waardenworkshop gevolgd en de lessen sluiten aan bij de kerndoelen voor het onderwijs” legt van Dillen uit. De directeur van de school nodigde Roermond nieuws van harte uit om een keertje tijdens de lessen een kijkje te nemen.

”U mag best een keer komen kijken als u dat leuk zou vinden”!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden