Strandweer op komst!

Foto: sarahbernier3140

Dinsdag lokaal 30 graden aan zee

Er komt strandweer aan en dat terwijl het al september is! Maandag en dinsdag kan het aan de westkust maar liefst 26-30 graden worden en dan loont een verkoelende duik in zee. Komende dagen is het waarschijnlijk de laatste keer dit jaar dat het echt bakken is aan de kust.

Strandliefhebbers krijgen maandag en dinsdag een toegift van de zomer. De zon maakt overuren en de temperatuur loopt flink op. Maandag wordt het 24 graden op de Wadden en 26-28 graden langs de kust van Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland. Dinsdag doet de nazomer daar nog een schepje bovenop en kan het aan de westkust lokaal zelfs 30 graden worden! Daarbij staat slechts weinig wind en met de uitbundige zonneschijn is het dan heerlijk om verkoeling van de zee te zoeken. Het zeewater is op dit moment heel aangenaam met een temperatuur van 18-19 graden.

Vanaf woensdag zet de temperatuur aan de kust waarschijnlijk een daling in en dat komt doordat de wind vanaf zee gaat waaien. Woensdag zelf kan het nog zomers warm worden met 25 graden op de stranden, maar de dagen daarna zijn maxima van 20 graden waarschijnlijker.

Hitte in het binnenland
Op het strand is het komende dagen al behoorlijk warm, maar dat geldt helemaal voor het binnenland. Zondag wordt met 26 graden in Limburg waarschijnlijk de eerste zomerse dag van deze bijzonder warme nazomerperiode. Maandag loopt het kwik in het zuidoosten op naar 30 tot lokaal 31 graden en dinsdag kan het in Zeeland, Brabant, Limburg en Gelderland zelfs 30-33 graden worden. De hoogste waarden zijn daarbij voor Zuidoost-Brabant en Midden- en Zuid-Limburg. In het midden van het land wordt het dan circa 30 graden. Voor het binnenland lijkt woensdag de laatste hete dag te worden en volgt vanaf donderdag afkoeling.

Kun je verbranden in september?
In september staat de zon een stuk lager dan in juni. Dat betekent ook dat de zonkracht een stuk lager is, maar zeker op het strand en op het water kun je alsnog verbranden. De verwachte zonkracht maandag en dinsdag is een 4. Een lichte huid kan daarbij in normale omstandigheden in ongeveer 30-60 minuten verbranden. Aan de kust verbrand je sneller. Dat komt doordat het zand zonlicht weerkaatst en datzelfde geldt voor water.

Matthijs van der LindenĀ 

Bron:Weeronline