Uitzonderlijk hete septemberdagen

Foto: Jill Wellington via Pixabay

Het hete weer van begin deze week geeft kansen op warmterecords. Vandaag wordt waarschijnlijk de warmste 15 september ooit gemeten. Daarbij kan het ook gelijk de warmste Prinsjesdag ooit worden. Als het morgen in De Bilt 30,0 graden of meer wordt is dit bovendien een recordlate officiƫle tropische dag.

Tropische dagen in september zijn behoorlijk uitzonderlijk. In Limburg en het oosten van Brabant wordt het gemiddeld eens in de vijf jaar 30 graden of meer in september. In De Bilt is dit pas in vier jaren voorgekomen: 1949, 1991, 2013 en 2016.

Morgen meerdere warmterecords?
Zowel de warmste 15 september ergens in Nederland als het officiƫle (De Bilt) warmterecord kunnen morgen worden gebroken. De huidige records stammen uit 2016. In dat jaar werd het op deze dag 29,0 graden in De Bilt en 31,4 graden in Arcen.

Volgens de laatste verwachting wordt het morgen 25-27 graden op de Wadden, circa 30 graden in Den Haag, Utrecht en Drenthe en 32-33 graden in grote delen van Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek. Mogelijk wordt het lokaal zelfs 34 graden!

Recordwarme Prinsjesdag op komst
Voor Prinsjesdag zijn de waarnemingen op KNMI-meetpunt Voorschoten/Valkenburg bij Den Haag leidend. De warmste Prinsjesdag tot dusver was in 1961. Het werd toen 28,7 graden en dit was ook de enige keer dat de temperatuur in de regio Den Haag steeg naar zomerse waarden tijdens Prinsjesdag. De kans dat ook deze waarde morgen overschreden wordt is zeer groot.

Vandaag ook warm, maar waarschijnlijk geen records
Vanmiddag is het ook al uitzonderlijk warm voor half september. Het wordt 23-24 graden op de Wadden, 27-28 graden in de Randstad en 31 graden in het zuidoosten. Warmterecords levert dit zeer waarschijnlijk echter niet op, want deze records staan zeer scherp. Op 14 september 2016 werd het in De Bilt namelijk 31,4 graden en in Deelen (nabij Arnhem) zelfs 32,7 graden.

14 september is ook de laatste dag in het jaar waarop het in De Bilt ooit tropisch warm werd. Als het morgen 30,0 graden of meer wordt is ook dit record gebroken.

Johnny Willemsen – Weeronline