Woensdag warmste dag sinds 18 juli

Foto:

Zeer warm septemberweer, maar geen warmterecords

Er staat een warme woensdag op het programma. De temperatuur stijgt naar zomerse waarden van 25 tot 28 graden en dergelijke temperaturen zijn lang geleden. De laatste keer dat het ergens in het land zo warm was is 3,5 week geleden. Op 15 augustus noteerde Arcen met 27,6 graden de hoogste augustustemperatuur. Voor De Bilt wordt het de warmste dag sinds 18 juli.

Het is een aangename zomerweek en woensdag wordt daarin de warmste dag. De temperatuur stijgt op veruit de meeste plaatsen naar 25 tot 28 graden. In het zuiden kan het lokaal 29 graden worden. Alleen langs de noordkust en op de Waddeneilanden is het met 24 graden iets minder warm. Met deze hoge septembertemperaturen wordt het op veel plaatsen warmer dan in augustus.

In hoogzomermaand augustus werd het in De Bilt niet warmer dan 25,2 graden. Deze waarde werd op 12 augustus genoteerd en dat was de laagste augustustemperatuur op het hoofdstation sinds augustus 1993. Landelijk werd het wel iets warmer met op 15 augustus in het Limburgse Arcen 27,6 graden. De landelijk hoogste julitemperatuur was dit jaar 28,0 graden. Deze waarde werd op 18 juli genoteerd in opnieuw Arcen. In De Bilt werd het die dag 26,6 graden.

De kans is aanwezig dat het in De Bilt warmer wordt dan 26,6 graden. In dat geval is het zelfs de warmste dag op het landelijk hoofdstation sinds 27 juni en dat is ruim 10 weken geleden. Ook landelijk kan het warmer worden dan 28,0 graden en dat is dan ook voor het eerst sinds eind juni.

Geen temperatuurrecords
Datumrecords zitten er niet in. Voor De Bilt wordt een maximumtemperatuur van (ruim) 26 graden verwacht en het record voor 8 september is 29,5 graden. Deze temperatuur werd op 8 september 1911 genoteerd. Mocht de temperatuur tot boven 25,4 graden stijgen, dan is het wel een top-10-notering in de lijst met warmste 8-september-dagen sinds 1901.

Ook landelijk is geen sprake van records, want op 8 september zijn wel eens tropische temperaturen genoteerd. Op deze dag in 1934 werd het in Maastricht 33,4 graden. Van deze waarde blijven we vandaag ver weg. Overigens was het vorig jaar in september nog veel warmer. Op 15 september werd het in het Brabantse Gilze-Rijen maar liefst 35,1 graden en dat was een nieuw absoluut septemberrecord.

 

bron: Weeronline