Eerste helft van de herfst zachter en droger dan gemiddeld

Foto: Afbeelding van dandelion_tea via Pixabay

Groot verschil tussen september en eerste helft oktober

Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 14,6 graden tegen 13,8 graden normaal is de herfst tot dusver aan de warme kant. Er viel iets minder regen dan gebruikelijk en dit komt door de droge septembermaand. De eerste helft van oktober was juist nat. De zon scheen een handvol uurtjes meer dan normaal.

September 2021 was bijna een graad warmer dan een normale septembermaand. De eerste helft van oktober was qua temperatuur nagenoeg normaal. In totaal was de periode 1 september tot t/m 15 oktober een halve graad te warm. Dit levert net geen top-10 notering op in de lijst van warmste eerste helften van de herfst.

In De Bilt kwam het 22 keer tot een warme dag (maximumtemperatuur 20 graden of meer). Al deze dagen waren in september. In oktober werd het tot dusver niet warmer dan 18 graden. Drie keer werd het nog zomers warm met maxima van 25 graden en meer in De Bilt. Het warmst was het op 8 september met 26,9 graden.

Tot vorst kwam het op gewone waarneemhoogte (anderhalve meter boven de grond) nog niet. De koudste nacht was op 10 oktober. In De Bilt daalde het kwik naar 2,2 graden. Het koudste KNMI-waarneemstation was Eelde met 0,6 graden. Aan de grond kwam het in Oost-Nederland wel op een aantal plaatsen tot lichte vorst.

Droog, ondanks natte twee weken
Met gemiddeld over het land ongeveer 87 mm tegen 120 mm normaal is de eerst helft van dit najaar aan de droge kant. Dit is volledig te danken aan de droge septembermaand met slechts 30 mm. In de eerste helft van oktober viel circa 57 mm en daarmee was deze periode zelfs wat natter dan gebruikelijk. Meer dan driekwart van deze neerslag viel overigens tijdens de eerste zes dagen van oktober

Verspreid over het land verschillen de neerslagsommen in oktober tot dusver enorm. Zo is het in Zuid-Limburg helemaal niet nat met op sommige plekken nog geen 20 mm regen. De natste plekken van het land vinden we in Zuid-Holland en het zuiden van Zuid-Holland. Hier is lokaal al meer dan 110 mm regen gevallen. Ruim vijf keer zoveel als in Zuid-Limburg dus!

Iets aan de zonnige kant
Met gemiddeld zo’n 245 uur zon was het een prima eerste helft van de herfst voor veel mensen met zonnepanelen. Normaal schijnt de zon in deze periode ongeveer 230 uur.

 

Er zijn wel verschillen in het land. In het algemeen scheen de zon meer in het zuiden dan in het noorden. Zo bleef het aantal uur zon in Eelde (nabij Groningen) net iets boven de 200 uur steken, terwijl de zon in Vlissingen en Maastricht circa 270 uur scheen. De Bilt kwam tot ongeveer 248 uur zon.

Mistige periode van vier dagen
In de nachten en ochtenden in de periode donderdag 7 oktober t/m zondag 10 oktober kwam op grote schaal dichte mist voor. Op sommige plekken duurde het zelfs tot in de middag voordat de mist was verdwenen. Ook werden in de vroege ochtend plaatselijk zichtwaarden gemeten van amper 10 meter.