Westrom volgend jaar mogelijk onder beheer van Gemeente Roermond

Foto: Gemeente Roermond

Westrom en de Gemeente Roermond zijn voornemens om Westrom per 1 januari 2025 onder te brengen bij de Gemeente Roermond.

Momenteel is Westrom een samenwerkingsverband van de vijf gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Roermond, en voert het de Participatiewet en de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) uit voor deze gemeenten. Begin dit jaar werden de mogelijkheden van een overname door de Gemeente Roermond onderzocht. In de komende periode zullen de vijf gemeenteraden hun visie op het voorgenomen besluit geven.

Naast het uitvoeren van de Wsw richt Westrom zich ook op het participeren en integreren van mensen, waarbij zoveel mogelijk personen naar regulier werk of andere vormen van maatschappelijke participatie worden begeleid.

Door de stopzetting van de Wsw in 2015 daalt de Wsw-doelgroep landelijk, een effect dat ook bij Westrom merkbaar is. Bij een eventuele overname is het belangrijk dat de dienstverlening en infrastructuur voor de medewerkers en inwoners behouden blijft, zodat toekomstige ondersteuning bij arbeidsinschakeling gewaarborgd blijft.

De gemeente Roermond verkent daarnaast de mogelijkheden om een eigen Mensontwikkelbedrijf te realiseren. Hiermee wil de gemeente in de toekomst de doelgroep van de Participatiewet en Wsw blijven bedienen.

Wethouder Marianne Smitsmans, tevens voorzitter van het algemeen bestuur van Westrom, benadrukt de voordelen van het voorgenomen besluit: “Door deze overname kan de gemeente Roermond zorgdragen voor het behoud van werkplekken voor de inwoners die in het kader van de Wsw werken en participeren. Daarnaast krijgen we hierdoor de mogelijkheid om toe te werken naar een plek waar talentontwikkeling voor de hele doelgroep van de Participatiewet ingevuld kan worden. We houden daardoor alle mogelijkheden die de huidige Westrom kan bieden en kunnen daar nieuwe diensten aan toevoegen om de inwoners die dat nodig hebben optimaal te ondersteunen.”

Met dit initiatief willen zowel de Gemeente Roermond als Westrom de continuïteit van de ondersteuning en werkgelegenheid voor de betrokken inwoners waarborgen, ondanks de landelijke daling van de Wsw-doelgroep.

De komende tijd zullen de betrokken gemeenteraden hun standpunten over het voorgenomen besluit kenbaar maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen