RIVM: Wie snel op teken checkt, heeft minder kans op Lyme

Foto: NHS

Het tekenseizoen is aktief. Teken zijn kleine spinachtige insecten die bloed zuigen van dieren en mensen. Ze komen voor in verschillende habitats en kunnen de bacterie Borrelia burgdorferi dragen, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Tekenbeten zijn vaak onschuldig, maar het is belangrijk om teken snel te verwijderen om de kans op overdracht van ziekteverwekkers te verkleinen.

Na een tekenbeet is het cruciaal om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan worden gedaan met behulp van een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar, zonder de teek te draaien of te knijpen. Controleer vervolgens op symptomen van de ziekte van Lyme, zoals een verkleuring van de huid op de plek van de beet, koorts, spier- en gewrichtspijn, en andere mogelijke symptomen.

Als symptomen optreden, neem dan contact op met een huisarts voor verdere evaluatie en behandeling. Vroege stadia van de ziekte kunnen met antibiotica worden behandeld, maar onbehandelde infecties kunnen leiden tot ernstigere symptomen. Het is ook belangrijk om tekenbeten te voorkomen door het dragen van beschermende kleding en het gebruik van insectenwerende middelen bij activiteiten in de natuur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen