Kunstschilder Hans Kitslaar (75) thuis overleden

Hans en Anne-Marie FOTO: LUT LAUREYS
Hans en Anne-Marie FOTO: LUT LAUREYS
Foto:

Hans Kitslaar werd geboren te Roermond in 1944. Na een opleiding aan de Maastrichtse Academie, vervolmaakte hij zich aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Walter De Buck bracht zijn werk via vzw Trefpunt voor het eerst onder de aandacht midden jaren zestig van de vorige eeuw. , aan het Gentse Sint-Jacobs. In Deurle kwam hij in een bloeiend kunstenaarsmilieu terecht. Samen met collega’s werd hij tot de ‘de schilders van het licht’ gerekend.

Zijn unieke stijl, doorweven met romantiek, lyriek en poëzie en zijn fluweelzachte luministische penseeltoets maakte hem midden jaren zeventig tot een van de belangrijkste nieuwkomers in de hedendaagse Belgische kunstwereld. 

Na in een loft in het Patershol gewoond te hebben, bracht de roep van rust en landelijkheid hem samen met zijn nieuwe partner Anne-Marie Van Pachterbeke naar een oude boerderij in Lochristi, die zij ombouwden tot een rustige oase met een kleine ‘Tuin van Eden’. De natuur werd er een nieuwe bron van inspiratie voor zijn bloemenschilderijen. Zijn erg herkenbare stijl vormen samen met zijn doorleefde (zelf)portretten – onder meer van plaatselijke figuren – het grootste deel van zijn oeuvre. De gevoelsmens en ongedurige woeler, vaak met weinig woorden, zetten hem op weg naar zijn ultiem thema, de gedetailleerde en verfijnde uitstraling. Een deel van zijn werk was en is ook te zien in The Latem Gallery, de galerij van Anne-Marie waar ze ook werk van andere Lootse kunstenaars promoot. Hans Kitslaar prijkte ook op de longlist voor de Cultuurlaureaat 2020, de nieuwe formule van de cultuurraad. 

Het was, ook voor onze redactie, altijd warm thuiskomen bij Hans en Anne-Marie, toen ze in eigen atelier en tuin werk van hemzelf en later van collega’s tentoonstelden. Wij koesteren de catalogi die Hans Kitslaar ons vanuit zijn grote loyauteit meegaf bij een bezoekje, en bieden ons oprecht medeleven aan aan zijn partner en kinderen. Het intieme afscheid van de kunstenaar vindt plaats op vrijdag 22 mei.

Geert Herman, Peter Esprit & Lut Laureys

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen