Uw idee haar uitdaging

Foto:

door Angela Hokstam

In het atelier van La Jina glaswerken in Haelen, kun je aan de slag met verschillende technieken. Zo kun je in een cursus de basistechnieken leren van het glas-in-lood. In 10 lessen leer je, aan de hand van een oefenraam
van 30×40 cm, hoe je een glas-in-lood raam maakt. Hierna kun je met een eigen ontwerp aan de slag. Ook kun je in het atelier van La Jina glaswerken, leuke ideeën uitwerken met de Tiffany techniek. Maar ook het glasfusen wordt niet vergeten. In blokken van 10 lessen leer je meer over de technieken en kun je ze zelfs combineren in één werkstuk.Ook kun je bij La Jina glaswerken terecht voor een kinderfeestje, team of familie- uitje. Op de website www.lajina.nl vind je meer informatie over alle activiteiten.

Petra Deenen-Bruijnen, is de oprichter van La Jina glaswerken.
Nadat ze op zoek was gegaan naar een nieuwe uitdaging in haar leven, is ze bij het maken van glas-in-lood ramen uitgekomen.
Ze vertelt: ”Mijn eerdere uitdaging was leerkracht in het basisonderwijs.Daar ben ik terecht gekomen in de tijd, dat er voldoende leerkrachten waren en ik geen vaste baan voor de klas kon krijgen. Na 10 jaar vervangen te hebben op verschillende basisscholen, ben ik uit het onderwijs gestapt en opzoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Met hulp ben ik tot de conclusie gekomen, dat ik in de richting techniek of creativiteit iets moest gaan zoeken.
In mijn zoektocht om deze twee totaal verschillende richtingen toch te kunnen combineren, ben ik bij het maken van glas-in-lood ramen uitgekomen. In het glasatelier Belmondo ben ik begonnen met mijn eerste glas-in-lood raam te maken. Daarna heb ik nog verschillende ramen gemaakt en ook een zijsprong gemaakt naar de Tiffany techniek en glas versmelten”.
”Het maken van een glas-in-lood raam begint met het maken van een ontwerp. Ideeën hiervoor vind ik vaker op Pinterest en de klant geeft vaak ook al aan wat hij/ zij graag wil. Het kan van heel strak en klassiek naar losjes en modern. Ieder te maken raam biedt mij een uitdaging, om mijn creativiteit en vaardigheid in te zetten.
Bij het glasatelier Belmondo heb ik een opleiding glaskunst mogen volgen.
Hierin heb ik mijn eigen stijl kunnen ontwikkelen, in het combineren van fotografie met glas. Dit heeft geresulteerd in mooie wandartikelen.
Helaas ben ik hiermee niet zover doorgedrongen in de kunstwereld, dat dit mijn hoofdwerk is. Het heeft mij wel meer inzichten verschaft, wat betreft het maken van artikelen, die op maat gemaakt kunnen worden voor de klant.
Het is fantastisch om je eigen weg te kunnen gaan, zonder dat er een baas bij je staat, die vertelt wat je moet doen en hoe je het moet doen. De zelfstandigheid om zaken te kunnen regelen en uitvoeren, zoals ik dat voor ogen heb en daarin mijn hele zaligheid leggen is geweldig”.

En nu na bijna zeven jaren, wat zijn de hoogtepunten geweest in uw carrière?
-Het maken van de Cultuurprijs in de gemeente Peel en Maas van 2016 t/m 2019.
-Het doordringen tot de finale met mijn ‘voet’ van glas bij de expo In Beeld in 2019.
-Het doorgeven van mijn kennis aan, op dit moment 16 cursisten, welke ook al opdrachten krijgen om voor anderen iets te
maken.


Van 18-05 t/m 31-05-2019 nam u deel aan de expo In Beeld Roermond. Kunt u wat daarover vertellen?
Aan deze expo kunnen zowel amateur als professionele kunstenaars deelnemen. In de voorronde worden alle inzendingen tentoongesteld, in dit geval bij de ECI in Roermond. Ook op andere plaatsen in Limburg waren er voorrondes. Een vakjury beoordeelt deze werken en kiest hier de 5 meest aansprekende werken uit, die bij het thema passen. Van alle voorrondes
werden de 5 winnaars tentoongesteld in de ECI in Roermond voor de finale.
Uit deze finale kwamen 3 winnaars met het beste werk (volgens de jury) in het thema ‘Sporen’.
Het was erg leuk om mijn werk tentoon te stellen en dat er een vakjury naar gekeken heeft. Mijn ‘rapport’ van mijn glazen voet in de versleten schoen was goed en positief kritisch.
Ook deed u op 02-09-2017 mee aan de kunstmarkt Munsterplein Roermond. Wat is u bijgebleven van die dag?
Het was een mooie, maar koude dag. Er waren niet veel mensen op de been, maar wel geïnteresseerden aan de kraam gehad. De organisatie van deze markt was goed en ik heb mijn netwerk goed kunnen uitbreiden.
Hoe onderscheidt uw werk zich, van dat van uw collega’s?
Ik heb de ambacht glas-in-lood van een goede leermeester mogen leren en dit probeer ik ook aan klanten mee te geven. Het werk dat ik maak is op maat gemaakt naar de wensen van de klant. Ik ga met hen in gesprek en luister naar hun wensen. Dan maak ik een ontwerp, bespreek het met de klant en ga aan de slag. De klant wordt op de hoogte gehouden van de
vorderingen en kunnen een eindproduct van hoge kwaliteit verwachten. Ik moet zelf tevreden zijn met het eindproduct, anders gaat het niet de deur uit.

Zijn de buitenlanders ook bekend met uw werken?
Via mond op mond reclame, heb ik in Maaseik al eens een raam uit een deur mogen renoveren. Ik adverteer niet in het buitenland, want ik ben nog steeds hier in de omgeving, mijn bedrijf aan het opbouwen. Het gaat langzaam, maar ik merk dat steeds meer mensen mijn atelier weten te vinden. Meestal
via mijn website of de uitstalling in de parkeergarage, van het Retailpark in Roermond.
In de toekomst wil ik graag mijn atelier uitbreiden, zodat ik aan meerdere cursisten tegelijk les kan geven en grotere groepen kan ontvangen, voor een workshop of kinderfeestje. Ook wil ik op meerdere markten en expo’s, mijn artikelen kunnen laten zien en daarmee mijn klantenbestand vergroten.
In mijn cursussen glas-in-lood, Tiffany en glasfusen gaat het niet alleen om het doorgeven van kennis, maar ook het gezellig met elkaar bezig zijn en van elkaar leren. Ook tijdens de workshops en feestjes met kinderen is het
van belang dat ieder zijn eigen vaardigheden ontdekt en dat iedereen andere kwaliteiten heeft. Het is mooi om te zien, dat iedereen elkaar helpt en elkaars kwaliteiten benut.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen