‘Wekelijks een uur muziekles voor iedere basisschoolleerling in Roermond’

30 okt , 11:47 Kunst & Cultuur
music 3090204 1280
Pixabay
ROERMOND - Op zaterdag 2 novembeer presenteren de samenwerkende Roermondse muziekverenigingen het rapport 'Toekomstmuziek'. Dit rapport biedt een visie op de versterking van het muziekonderwijs en de versterking van de muziekcultuur in de gemeente Roermond.
Met ondersteuning van de gemeente Roermond hebben de samenwerkende Roermondse muziekverenigingen, verenigd in de SSRM, hun toekomstvisie 2030 ‘Toekomstmuziek’ opgesteld.
Basisscholen
Eén van de speerpunten uit deze visie is het initiëren van gesprekken met het primair onderwijs om samen met de basisscholen het muziekonderwijs verder te ontwikkelen, zodat elk kind binnen de gemeente in de toekomst wekelijks een uur muziekles kan krijgen. Kinderen die wekelijks muziekles krijgen, presteren beter op het gebied van taal en rekenen en worden sociaal vaardiger.  Investeren in muziekonderwijs is dus investeren in goed onderwijs. Wetenschappers tonen dit keer op keer aan.
Inspireren
Door een steeds drukker wordend lesprogramma op Pabo’s hebben de meeste beginnende leraren aan de basisscholen echter maar een beperkte basis in het vak muziek. Ook wil de SSRM met deze toekomstvisie andere verengingen en stichtingen inspireren om breed met elkaar te werken aan de toekomstbestendigheid van de rijke culturele sector van Roermond. Het rapport zal zaterdag worden aangeboden aan de Wethouder Cultuur van de gemeente Roermond, Felix van Ballegooij. Dat gebeurt vanaf 11.30 uur in The Movement, aan de Slachthuisstraat 111. Er zijn diverse presentaties, discussies en er is uiteraard muziek, van de jeugdfanfares Sint Laurentius uit Leeuwen en Sint Cecilia uit Herten.
Samenstelling
Binnen de SSRM werken zeven Roermondse harmonie- en fanfareverenigingen en het symfonieorkest samen. Dit zijn: Fanfare Sint Cecilia Herten, Fanfare Sint Laurentius Leeuwen, Fanfare Onze Lieve Vrouw in ’t Zand, Harmonie Amicitia Boukoul, Koninklijke Harmonie Sint Caecilia Swalmen, Koninklijke Harmonie van Roermond, Philharmonie Maasniel en De Symphonie.