Boerenprotest: De ‘korte keten’ levert een bijdrage aan het oplossen van het stikstof probleem in Midden-Limburg?

Korte keten – De weg tot in je bord is vaak lang voor voedsel, zelfs bij productie in de eigen regio. De gangbare voedselketen telt namelijk veel tussenschakels (verwerker, distributeur, winkel,…).

Korte keten is een verkoopwijze met een rechtstreekse band tussen de producent en de consument. Dit betekent minder schakels tussenin en dit heeft ecologische, financiële en maatschappelijke voordelen. Via de korte keten kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen en ziet hij de beloning voor zijn werk stijgen. Met zo’n transparant systeem is de boer niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten.

Verkoop via de korte keten is heel divers. Sommige landbouwers hebben een eigen hoevewinkel, automaten of staan op de boerenmarkt. Deze initiatieven laten toe gebruik te maken van het korte keten systeem zoals dat het best uitkomt. Er zijn ook meer langdurige alternatieven zoals groente- en/of fruitabonnementen. Daarnaast bestaan er systemen waarbij je zelf je groenten en fruit kunt oogsten of plukken of waarbij je met een groep mensen biologische groenten en fruit aankoopt voor jouw buurt.

Belangrijk is dat boeren en tuinders samen hun producten verkopen in een gezamenlijke winkel/markt verkoopschuur e.d.

  • Producten zonder overbodige (plastic) verpakkingen.
  •  Een eerlijk prijs voor de boer is noodzakelijk om minder te kunnen gaan produceren.
  • Door de ‘korte keten’ zijn er minder transport bewegingen op de Nederlandse snelwegen.
  • Een eigen boerenwinkel is helaas meestal niet rendabel.
  • Gezamenlijk de geteelde producten in de eigen regio verkopen is daarom het credo.

Hulp/advies nodig bij deze transitie? De adviseurs van Ondernemersklankbord helpen u. Neem contact op met Ondernemersklankbord (OKB). 06-25065671. Sjra Clerkx. [email protected] www.ondernemersklankbord.nl

www.delimburgsezaak.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden