Water Natuurlijk roept Limburgse gemeenten op om riooloverstorten te beperken door alternatieve technieken te gebruiken. In Limburg zijn er ruim negenhonderd plekken waar ongezuiverd rioolwater direct wordt geloosd in beken en meren wanneer het riool de hoeveelheid (regen)water niet kan verwerken.
Uit een ecologische toets van het waterschap blijkt dat van de 900 overstorten er 300 ongezuiverd rioolwater lozen in ecologisch kwetsbare beken. Op 178 plekken gebeurt dit te vaak en met te veel water, wat ernstige schade toebrengt aan dieren en planten.
Door de toename van neerslag, mede door klimaatverandering, is het aantal en de hoeveelheid overstorten enorm gestegen. Dit benadrukt de urgentie om het gemeentelijk rioolstelsel aan te passen om toekomstige problemen te voorkomen.
Water Natuurlijk - de waterschapspartij (een beweging) in Limburg die zich inzet voor water, natuur, klimaat, landschap en recreatie - stelt voor om een gescheiden rioolstelsel te implementeren voor afvalwater en regenwater, en tevens bergbezinkbassins te creëren om gemengd rioolwater op te vangen en te zuiveren voordat het wordt geloosd.