ROERMOND - Afgelopen week is het college van burgemeester en wethouders akkoord gegaan met het Programma Duurzaamheid 2025-2028. Op 17 april besluit de gemeenteraad over het programma.
Het programma biedt een integrale aanpak voor een duurzamer Roermond, met onder andere een adviespunt voor energiebesparing, een milieupark dat centrum wordt voor circulair hergebruik én goed voorbeeldgedrag door in 2035 zelf klimaatneutraal te willen zijn.
Adviespunt
Wethouder Aijiththan Loganathan: 'Duurzaamheid is niet alleen een ambitie, maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dit programma biedt concrete handvatten om samen met inwoners en ondernemers Roermond klaar te maken voor een duurzame toekomst.' De gemeente ondersteunt inwoners en ondernemers bij energiebesparing en de overstap naar duurzame energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan energieopwekking door zonnepanelen. Er komt een adviespunt waar inwoners en bedrijven terechtkunnen voor professioneel en onafhankelijk advies over isolatie, duurzaam verwarmen en koelen en subsidies. Ook wordt er gewerkt aan oplossingen voor het overvolle stroomnet, waardoor bedrijven en huishoudens beter gebruik kunnen maken van duurzame energie.
Groener en gezonder
De gemeente Roermond maakt wijken en schoolpleinen groener, maakt inwoners enthousiast voor acties zoals NK Tegelwippen en stimuleert bedrijven om hun terreinen groen en natuurvriendelijker te maken. Ook zet de gemeente zich in voor schone lucht met het Schone Lucht Akkoord en maakt zij gemeentelijke projecten duurzamer door gebruik van schone machines en het hergebruiken van materialen. Daarnaast zet Roermond in op een circulaire economie. De gemeente wil afval verminderen en hergebruik van materialen stimuleren. Het toekomstige Milieupark 2.0 zal niet alleen een plek zijn om afval in te leveren, maar ook een centrum voor circulair hergebruik.
Goede voorbeeld
Naast het ondersteunen van inwoners en bedrijven, neemt de gemeente zelf verantwoordelijkheid in de verduurzaming van Roermond. De gemeente meet en monitort haar eigen CO₂-uitstoot en heeft als doel om in 2035 volledig klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat gemeentelijke gebouwen energiezuiniger worden, het wagenpark wordt verduurzaamd en er meer wordt ingezet op hernieuwbare energie.
Duurzaam vervoer
Het programma Duurzaamheid stimuleert ook duurzame mobiliteit door schoner, slimmer en actiever vervoer. De gemeente realiseert meer laadpalen en snellaadstations voor elektrische voertuigen en stimuleert deelmobiliteit zoals deelauto’s en deelfietsen. Ook werkt de gemeente met bedrijven aan schonere logistiek, zoals een laadpunt voor elektrische scheepvaart.
Het complete Programma Duurzaamheid 2025-2028 vind je hier.