ROERMOND - Voor het eerst spreekt een vertegenwoordiger van de Duitse overheid bij de Dodenherdenking op het Zwartbroekplein in Roermond.
De stichting Jaarlijkse Herdenking Gevallenen 1940-1945 Roermond en de gemeente hebben Felix Heinrichs, Oberbürgermeister van partnerstad Mönchengladbach, daarvoor uitgenodigd.
Symbolische waarde
'We vieren dit jaar tachtig jaar vrijheid', zegt burgemeester Yolanda Hoogtanders van Roermond, 'en ik ben heel blij dat burgemeester Heinrichs bij de Dodenherdenking in Roermond een toespraak houdt. Dat heeft grote symbolische waarde: Roermond en Mönchengladbachzijn al meer dan vijftig jaar partnersteden. We zijn er als goede buren geslaagd de verschrikkingen van de oorlog achter ons te laten. Burgemeester Heinrichs en ik willen laten zien dat we samen staan voor onze vrijheid, zeker nu die in Europa onder druk staat.'
Bevrijders
Zowel bij de Dodenherdenking op 4 mei als bij de festiviteiten op Bevrijdingsdag 5 mei zijn ook nazaten aanwezig van twee Amerikaanse militairen, die deel uitmaakten van de troepen die Roermond op 1 maart 1945 bevrijdden: familie van sergeant Vincent von Henke, de eerste Amerikaanse bevrijder in Roermond, en familie van General Major John Benjamin Anderson, Amerikaanse bevelvoerder van het legerkorps dat Roermond bevrijdde.