MÖNCHENGLADBACH - Dinsdag kwamen de colleges van Mönchengladbach en Roermond bijeen voor een gezamenlijke vergadering. Deze vond plaats in het historische Rathaus Abtei in Mönchengladbach.
Tijdens de gezamenlijke vergadering ondertekenden de burgemeester van Roermond, Yolanda Hoogtanders, en de Oberbürgermeister van Mönchengladbach, Felix Heinrichs, een tienpuntenplan dat als leidraad dient voor de toekomstige samenwerking.
Stedenband
Tussen de beide steden bestaat sinds 13 mei 1972 een officiële stedenband. In 2022 werd het 50-jarig jubileum gevierd. Sindsdien zijn de contacten tussen de twee steden geïntensiveerd en hebben er diverse ontmoetingen en uitwisselingen plaatsgevonden. Beide besturen willen deze contacten versterken en uitbreiden. Daartoe hebben ze gezamenlijk een tienpuntenplan opgesteld. De steden willen de uitwisseling tussen de besturen en politieke organen verdiepen, maar ook het contact tussen inwoners, verenigingen en organisaties intensiveren. Dit betreft culturele evenementen, contacten tussen verenigingen, kunsttentoonstellingen, sport en jongerenuitwisselingen.
Juiste beslissing
Naast bovengenoemde uitwisselingen zijn er ook belangrijke strategische thema’s, zoals economische ontwikkeling, vervoer en mobiliteit, energie en milieu en onderwijs opgenomen in het tienpuntenplan. Burgemeester Hoogtanders is blij met deze stap: 'We investeren in de samenwerking met Mönchengladbach en buurgemeenten in Noordrijn-Westfalen. Door onze unieke ligging moeten we de voordelen van deze grensregio nog beter zien te benutten. De burgemeesters en gemeenteraadsleden hebben in 1972 de juiste beslissing genomen. Een belangrijke reden namelijk om deze stedenband aan te gaan was het bevorderen van de Europese eenwording. Dit streven heeft meer dan 50 jaar later nog niets aan betekenis ingeboet. Als we naar de huidige gebeurtenissen in Europa kijken, beseffen we hoe belangrijk dit is. Daarom is het onze gezamenlijke taak om naar de toekomst te kijken en verbonden te blijven. Dat is en blijft belangrijk. De stedenbanden en de ontmoetingen helpen ons daarbij.'
In actie
Felix Heinrichs, Oberbürgermeister van Mönchengladbach, is er ook van overtuigd dat de intensieve dialoog op alle niveaus van groot belang is: 'We hebben ons ertoe verplicht om elkaar vanaf nu elke zes maanden te ontmoeten om onze samenwerking te consolideren en te werken aan de maatregelen in het tienpuntenplan. Ik ben ervan overtuigd dat grensoverschrijdend werken een goed vooruitzicht is voor duurzame groei in onze economische regio's en mensen dichter bij elkaar zal brengen. Dit is Europa in actie.'