Ondernemersnieuws: De Kleine Ondernemers Regeling (KOR) wel of niet

Foto: OKB Limburg

De nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) van de Belastingdienst kan een oplossing zijn voor ondernemers met een omzet tot en met 20.000 euro per jaar. Zij kunnen aanspraak maken op de regeling waardoor zij geen btw meer hoeven door te berekenen aan hun klanten. Hierdoor krijgen ze ook geen btw meer terug. Daarnaast hoeven ze geen aangifte te doen bij de Belastingdienst.

Tijd valt er ook te besparen doordat er naar klanten in principe geen facturen meer gestuurd hoeven te worden. Als klanten toch graag een factuur willen, moet daarop wel worden vermeld dat er een vrijstelling van de btw van toepassing is.

De nieuwe KOR vervangt in zijn geheel de huidige KOR. Een groot verschil is dat in de nieuwe situatie ondernemers zich van tevoren voor de regeling dienen aan te melden. Ondernemers die op dit moment ontheffing hebben voor het doen van btw-aangifte hoeven zich overigens niet aan te melden.

Aanmelden voor de nieuwe KOR dient voor 20 november te gebeuren voor deelname vanaf 1 januari 2020. Degenen die dat doen zijn dan voor minimaal de komende drie jaar gevrijwaard van het doen van btw-aangifte, tenzij de omzet hoger wordt dan 20.000 euro. Zelf tussentijds de regeling stopzetten is niet mogelijk.

Zakelijke klanten

Het voordeel van de nieuwe KOR is, behalve de tijdwinst, bijvoorbeeld ook dat ondernemers een lagere prijs kunnen vragen aan klanten. Immers, er hoeft geen btw in rekening te worden gebracht. Dat voordeel is natuurlijk vooral interessant als een ondernemer veel particuliere klanten heeft, want de meeste zakelijke klanten kunnen de betaalde btw aftrekken.

Wie interesse heeft in de nieuwe KOR kan alle informatie vinden op de site van de Belastingdienst.

Meer info, over advies/hulp. Neem contact op met OKB. 06-25065671. Sjra Clerkx. team-limburg@ondernemersklankbord.nl www.ondernemersklankbord.nl 
www.delimburgsezaak.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen