Lampionen optocht op de Donderberg in verband met Sint Maarten

Roermond – Angela Hokstam – Maarten van Tours, veelal Sint-Maarten genoemd, was bisschop van de stad Tours en een belangrijke grondlegger van het katholieke christendom in Gallië. Hij was bovendien een van de populairste heiligen in de middeleeuwen. Zijn feestdag valt op 11 november.

Maarten werd rond 316 geboren in Savaria (Hongarije) als zoon van Romeinse ouders. Op jonge leeftijd werd hij soldaat en als 15-jarige trok hij naar Gallië. Volgens de legende ontmoette hij bij een stadspoort van Amiens een bedelaar, aan wie hij de helft van zijn mantel gaf. Omdat de helft van de mantel eigendom was van Rome kon hij slechts zijn eigen helft weggeven. Volgens de legende was deze bedelaar een verschijning van Jezus, of stond de bedelaar symbool voor Christus die Zelf zei: “Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed.” Maarten liet zich bekeren(God aannemen in zijn leven).

In 371 werd Maarten door de bevolking van Tours gekozen tot bisschop. Maarten zou enkele wonderen hebben verricht. In 397 stierf Maarten aan koortsen. Hij was toen ongeveer tachtig jaar oud. Hij werd op 11 november begraven in de basiliek van Tours.

Later werd het Sint-Maartensfeest vooral een kinderfeest. Kinderen trokken met lampions of uitgeholde rapen, suikerbieten en kalebassen met een kaarsje, langs de deur voor snoep en fruit. In diverse Nederlandse steden en streken gaan kinderen op 11 november met zelfgemaakte lampions langs de deuren om te zingen.

Op 6 november is dit feest herdacht in de Thomaskerk, op de Donderberg in Roermond. Kinderen en ouders luisterden in een halfvolle kerk, eerst naar het bijbelwoord gebracht door capelaan/ priester Ceasar. In zijn prediking vertelde de priester over Sint Maarten en over de liefde. Hij vroeg aan de aanwezigen om het woord liefde te beschrijven. Na het woord van Ceasar, beelden twee kinderen het verhaal van st Maarten en een bedelaar uit terwijl het verhaal werd voorgelezen. Hierna kwamen zes kinderen met lampionnen op het podium.Vijf lampionnen gaven geen licht meer en het kind met de zesde lampion zorgde ervoor dat alle lampionnen weer licht hadden. Hierna ging de lampionnen tocht van start, door enkele straten van de Donderberg. Vrolijke muziektonen verhoogden de sfeer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen