Puppy pleeggezinnen gezocht in en buiten Roermond

Foto: Angela Hokstam

Roermond – Angela Hokstam – Sinds de oprichting in 1935 heeft KNGF Geleidehonden duizenden honden geschoold voor blinde- en zeer slechtziende mensen. Door al deze ervaring hebben zij een schat aan kennis op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zetten ze ook in voor mensen met andere beperkingen: bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, personen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of kinderen met autisme.

Zij houden zich bezig met:

  • -Fokken van toekomstige geleidehonden.
  • -Socialiseren en opvoeden van jonge honden, samen met puppypleeggezinnen.
  • -Opleiden van blindengeleide-, autismegeleide-, assistentie- en buddyhonden.
  • -Instructie, begeleiding, advies en nazorg bieden aan de mensen die een geleidehond krijgen.
  • -Geleidehondeninstructeurs opleiden.
  • -Fondsenwerving en voorlichting.
  • -Belangen behartigen van de cliënten.

Het is hun missie zoveel mogelijk mensen met een beperking, een fijner leven te geven met een speciaal opgeleide hond. Een geleidehond vergroot de bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Een hond is een levend wezen met rechten. Zonder aandacht voor zijn welzijn, kan een geleidehond zijn werk niet doen. KNGF Geleidehonden waarborgt het welzijn van haar honden. Zij zijn een stichting zonder winstoogmerk en daardoor grotendeels afhankelijk van donaties. KNGF Geleidehonden is aangesloten bij de Internationale Federatie van Geleide-hondenscholen en de Internationale Federatie van Assistentiehonden.

Jaarlijks worden zo’n 200 KNGF-pups geboren. Voor al deze pups worden fijne gezinnen gezocht in heel Nederland, dus ook in Roermond, die de jonge honden onder ideale omstandigheden laten opgroeien. Zodat ze later slagen in hun werk als geleidehond. Juist in het eerste levensjaar staat de hond het meest open voor zijn omgeving. Hij is dan nog te jong om het echte geleidewerk te leren.Voor die eerste puppyperiode kan KNGF Geleidehonden niet zonder de intensieve- en toegewijde zorg van puppypleeggezinnen. Zij vragen de gezinnen niet alleen om de pup een veilig thuis te geven, maar ook om tijd en energie te steken in de verzorging, opvoeding en socialisatie. Het puppypleeggezin vormt de ruggengraat voor de opleiding van de geleidehond en is daarmee vanonschatbare waarde voor het totale opleidingsplan. Dat is een verantwoordelijke taak, maar u staat er niet alleen voor. De instructeurs bezoeken u en de pup regelmatig om alle vragen te beantwoorden en advies te geven. Daarnaast is er een uitgebreide handleiding in de vorm van een e-learning en staat er een servicebureau paraat.

Alle meerpersoonshuishoudens kunnen zich aanmelden, ervaring met honden is niet noodzakelijk. KNGF Geleidehonden stelt wel een aantal andere voorwaarden waaraan puppypleeggezinnen moeten voldoen om de hond een optimaal eerste evensjaar te garanderen. Bent u er klaar voor?Zijn het zindelijk maken, het afscheid nemen en de eventuele schade vanpuppentanden voor u geen probleem? Heeft u de tijd om een aandoenlijke pup te begeleiden tot een stabiele, betrouwbare hond en hem klaar te stomen voor zijn toekomstige taak als geleidehond?

Meld u dan aan via de website geleidehond.nl/pleegpup. Als u in aanmerking komt, volgt een verdere uitleg tijdens een kennismakingsbezoek. Wanneer dit bezoek tot ieders tevredenheid verloopt, wordt u op de wachtlijst geplaatst voor een pup.

Aldus informatie van Eveline​ Lentz-Mulder,Communicatie adviseur

KNGF Geleidehonden.

Heeft u nog vragen? neem contact op met het servicebureau Puppy- en Pleeggezinnenzorg op telefoonnummer 0800-0236020, of mail naar [email protected].

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen