Dementie op jonge leeftijd

Foto: Pixabay

Roermond – Angela Hokstam – Als iemand al op jonge leeftijd begint te dementeren, is dat vaak niet alleen confronterend voor de persoon zelf, maar ook voor de partner, kinderen en andere naasten. Voor jonge mensen met dementie kan hun leeftijd een extra belemmering zijn, in de herkenning en erkenning van de ziekte. Dagbehandeling Populier in Venlo helpt jong- dementerenden: mensen die voor hun 65e levensjaar worden getroffen door dementie. Dankzij deze dagbehandeling, kunnen zij langer thuis blijven wonen. De behandeling bestaat naast therapie en geheugentraining uit het geven van informatie en advies, aan de cliënt zelf én aan familieleden en mantelzorgers.

 Dementie slaat soms toe op relatief jonge leeftijd. Gelukkig kunt u in dat geval rekenen, op gespecialiseerde behandeling van De Zorggroep.

In eerste instantie wordt immers vaak gedacht dat symptomen het gevolg zijn van bijvoorbeeld een burn- out, relatieproblemen of een angststoornis. Vaak weet de persoon zelf wel dat er iets niet klopt, maar niet precies wat. Moeite met het vinden van de juiste woorden, stemmingswisselingen zonder aanwijsbare oorzaak, een afnemend inzicht in eigen functioneren, problemen met alledaagse handelingen. Het zijn zomaar wat symptomen, waaraan je dementie op jonge leeftijd kunt herkennen. Het is van vitaal belang dat bij jonge mensen met dementie vroegtijdig een adequate diagnose wordt gesteld, zodat snel naar de juiste begeleiding kan worden gezocht.

Het doel van de dagbehandeling is dat men zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. De dagbehandeling biedt van maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 15.45 uur een programma aan dat specifiek is opgezet voor bovenstaande doelgroep.Op de dagbehandeling wordt gewerkt met een multidisciplinair team. De arts, specialist ouderengeneeskunde en psycholoog zijn wekelijks betrokken bij het overleg met de afdeling.

Dagbehandeling voor jonge mensen met dementie kunt u aanvragen via uw huisarts, het Riagg, hulp bij dementie, Vincent van Gogh Instituut, of andere betrokken zorginstanties.  Dagbehandeling Populier bestaat 11 jaar.

Op 2 december komen Anne-Marie Gubbels en Marianne Heldens naar het Alzheimercafé Roermond, om over de ontwikkeling van de dagbehandeling te vertellen. Twee deelnemers van de Populier vertellen over hun ervaringen en wat de Populier voor hun betekent. De dagbehandeling werkt nog altijd heel kleinschalig en kan bestaan door een groep actieve en zeer betrokken vrijwilligers.

Deelnemers worden ingedeeld naar wensen en behoeftes. De conditie van deze relatief jonge mensen met dementie kan zelf zeer goed zijn en hun belangstelling duidelijk anders dan bij anderen, oudere mensen met dementie.

Info bijeenkomst: Dementie op jonge leeftijd

  • Datum: Maandag 2 december 2019
  • Zaal opent om 19 uur, programma van 19:30 tot 21:30 uur
  • Plaats: Alzheimercafé Roermond
  • Adres: De Graasj; Knevelsgraafstraat 21 Roermond

Voor nadere informatie: Alzheimer Nederland, afdeling Midden Limburg, tel: 0475 -327432. K. Spapens of mw. M. de Leeuw. Populier is gevestigd in zorgcentrum D’n Horstgraaf in Venlo. Meer weten? Bel Klantenservice: Tel. 088-61 088 61 Of kijk op www.dezorggroep.nl Adres: Auxiliatrixweg 35 5915 PN Venlo E-mail: [email protected]

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen