Het eerste Roermonds Kindervragenuur

Op 19 november 2019 werd in Roermond het eerste Kindervragenuur gehouden. Na een unanieme motie van de gemeenteraad op initiatief van Michael Kalthoff (D66) heeft het college leerlingen van basisscholen en het voortgezet onderwijs uitgenodigd. Ze stelden de burgemeester en wethouders vragen over thema’s die ze bezig houden. Het leverde mooie reacties op. En sollicitaties: “Kunnen wij nog geen raadslid worden?” vroeg een van de leerlingen na afloop.

De leerlingen van basisscholen De Zonnewijzer en Aan de Roer stelden samen met de Kinderwijkraad Roermondse Veld vragen over armoedepreventie, milieu, gezondheid, buiten spelen, hondenpoep en afval. Leerlingen van Broekhin en het Praktijk Onderwijs Roermond stelden o.a. vragen over drugspreventie en –handhaving, verkeersveiligheid en het betrekken van jongeren bij activiteiten van de gemeente. Ook gingen zij in op de discussie over de mogelijkheid tot een vuurwerkverbod en de discussie over zwarte piet.

Het Kindervragenuur werd, in navolging van het Kindervragenuur in de Tweede Kamer, speciaal in de week van de Internationale dag van de Rechten van het Kind gehouden. Aan de reacties van de leerlingen te zien, was het een succes. Leerlingen spraken na het Kindervragenuur enthousiast met elkaar “Ik wou dat we langer konden blijven” zei een deelnemer.” Ook wilden de leerlingen van basisschool Aan de Roer een eigen Kinderwijkraad beginnen.

“Wat mij betreft gaan we dit vanaf nu minstens jaarlijks doen!” zei wethouder Smitsmans enthousiast. Ook wethouder Pleyte vond de bijeenkomst een goede manier om jongeren te betrekken bij het bestuur en politiek: “We krijgen zo de juiste signalen over de manier waarop we met jongeren in verbinding kunnen komen.”

Bron: Gemeente Roermond

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen