Intocht Sinterklaas in Hoogvonderen

Foto: Angela Hokstam

Roermond – Angela Hokstam – Sinterklaas (ook Sint-Nicolaas, Sint of de Goedheiligman) is gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, die in Klein-Azië leefde. Nicolaas, beschermheilige van kinderen, armen, zeelieden en kooplieden, werd vooral in havensteden zoals Antwerpen en Amsterdam de patroonheilige van kerken.

Het oudste sinterklaasgebruik is het zetten van een schoen bij de schoorsteen. In Nederland doet men dit vanaf de 15e eeuw, toen armen hun schoen in de kerk zetten en rijke burgers daar geld in stopten, dat onder de armen werd verdeeld. Uit de 16e eeuw bestaan beschrijvingen van het schoen zetten door kinderen in de huiskamer. De kinderen vulden hun schoen met haver en stro. ’s Avonds laat vervingen de ouders dit door appels, koeken, rozijnen of geld. Speelgoed, suikergoed, gemberkoeken, kruidnoten, marsepein en speculaas werden ook gegeven. Sinterklaas draagt altijd een groot aantekeningenboek bij zich. Hierin staan alle kindernamen geschreven, met daarin genoteerd hoe ze zich het afgelopen jaar hebben gedragen en wat hun cadeauwensen zijn.

Zoals elk jaar doet Sinterklaas overal in Nederland zijn intocht, samen met de pieten. In Hoogvonderen deed Sinterklaas op zondag 24 november om 14:00 uur, in Café De Vlonder in Roermond zijn intrede. Er werd gestart met een pietendisco.Hierna verwelkomde de Sint een ieder en vroeg: zullen we een feestje bouwen? De aanwezigen reagereerden met een vrolijke jaaa. Er werden vele liedjes gezongen waaronder: zwarte piet ging fietsen en daar komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Tussendoor deelden de pieten snoep en pepernoten uit aan de kids. De goedheilig man noemde uit zijn boek namen van kids,waarna die op zijn schoot gingen zitten of voor hem bleven staan. Hij vertelde dan iets over zo een kindje.

Sinterklaas vroeg aan de kinderen als ze ondeugende papa’s en mama’s hadden.Twee ondeugende papa’s moesten naar voren en die kregen een hand vol perpernoten in de mond. Als straf moesten ze met volle mond een lied zingen.De kinderactiviteit werd na ongeveer drie uren afgesloten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen