Kindermishandeling bespreekbaar maken binnen het onderwijs

Foto: Angela Hokstam

Roermond – Angela Hokstam – Vorige maand vond de jaarlijkse conferentie van de ’Beweging Limburg tegen Kindermishandeling’ plaats. Dit jaar is de conferentie georganiseerd door Marianne Smitsmans (wethouder gemeente Roermond) en Inge Vogels (directeur KEC Donderberg),de ambassadeurs van de Beweging. De conferentie was specifiek gericht op het onderwijs, met als thema ‘Kindermishandeling bespreekbaar maken binnen het onderwijs’. Dit was nodig omdat het soms heel moeilijk kan zijn dat wat je als docent voelt, ziet en denkt, onder woorden te brengen en te bespreken. Tijdens de conferentie hebben inspirerende sprekers , (sommigen als ervaringsdeskundige), informatie gegeven over signalen die kinderen afgeven en hoe het gesprek met een kind of de ouders aan te gaan.

De conferentie vond plaats bij Gilde Opleidingen in Roermond en is bezocht door ruim 300 professionals uit voornamelijk het onderwijs, maar ook andere beroepsgroepen waren goed vertegenwoordigd. De studenten van de opleiding ‘Pedagogisch werk’ gaven de aanwezige professionals informatie over kindermishandeling en de meldcode. Wethouder Marianne Smitsmans: “Juist onze onderwijspartners staan heel dicht bij jongeren, zien hen vaak dagelijks en vangen eerste signalen van kindermishandeling op. Door de juiste informatie en hulp kan iemand daadwerkelijk het verschil maken voor een kind”. Tijdens de conferentie heeft Marianne Smitsmans de ‘Gouden handjes- prijs’ uitgereikt. Een jaarlijkse Limburgse prijs voor een initiatief, dat het verschil maakt voor kinderen als het gaat om kindermishandeling. Dit jaar vielen twee initiatieven in de prijzen: de CareFree App en de campagne ‘Maak het verschil voor een kind’.

Tot nu toe was informatie over kindermishandeling vooral gericht op volwassenen. Naomy Rojnik ontwikkelde de CareFree App speciaal voor jongeren in de leeftijd van 10-18 jaar. Door de informatie aan te bieden via een app, wordt deze makkelijk en goed toegankelijk voor jongeren die zelf te maken hebben met mishandeling of kinderen die mishandeling vermoeden bij een vriendje of vriendinnetje.

Eén op de vier jongeren groeit op met zorgen in de thuissituatie. Helaas zijn die zorgen niet altijd duidelijk aan iemand te zien. De redenen voor deze zorgen lopen sterk uiteen: een psychisch of lichamelijk ziek gezinslid, een verslaving in het gezin, een (v)echtscheiding, geldproblemen et cetera. De impact van problemen thuis kan groot zijn en ieder kind gaat daar anders mee om. Juist daarom is het belangrijk om alert te zijn op signalen. De campagne ‘Maak het verschil voor een kind’ helpt zowel professionals, vrijwilligers als andere betrokkenen om in vier stappen het verschil te maken voor een kind.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen