Onderwijsstaking 30 en 31 januari wordt goed benut: Ook Stichting Swalm en Roer in Roermond

Foto: Aob

Op 30 en 31 januari 2020 staakt het onderwijsveld. Inmiddels staat de teller al op meer dan 3.000 scholen die dicht gaan en komen er steeds meer bij. Een niet mis te verstaan signaal. Er is een onderwijscrisis. In 2020 hebben 55 duizend leerlingen in het primair onderwijs geen leraar voor de klas en dit aantal loopt, als we niets doen op naar bijna 240 duizend leerlingen in 2028. Het lerarentekort raakt scholen voor speciaal onderwijs nog harder. Juist het onderwijs aan een kwetsbare groep leerlingen is op losse schroeven komen te staan, door het oplopende lerarentekort. Ook middelbare scholen kampen met tekorten bij de exacte vakken, klassieke talen, Duits en Nederlands. Het voortgezet onderwijs krijgt steeds meer last van het tekort, laat de Algemene Onderwijsbond(AOb) op haar website weten.

Daarom voeren wij actie laat de Algemene Onderwijsbond weten. Op 30 en 31 januari 2020 roepen we alle leden uit het basisonderwijs, voortgezet- en speciaal onderwijs op om het werk neer te leggen. Op deze twee dagen organiseert de AOb samen met andere bonden, marsen en manifestaties van Amsterdam tot Zutphen en Groningen tot Maastricht. Dat doen ze voor de leerlingen, voor het onderwijs en de toekomst van het land. Staak mee voor minder werkdruk, voldoende collega’s en een fatsoenlijk salaris. Als je voor of tijdens de staking lid wordt, heb je recht op een stakingsuitkering, als jouw bestuur loon inhoudt.

Basisschool de Kasteeltuin laat op haar facebook page, aan ouders het volgende weten: Wij zijn onderdeel van Stichting Swalm en Roer, samen met 22 andere scholen in en om Roermond. In overleg met de directeuren van onze stichting en ook andere stichtingen in Limburg is besloten, dat de scholen van Swalm en Roer achter deze staking staan en dus op 30 en 31 januari dicht zullen zijn. Er is wel geld beloofd, maar dit is eenmalig. Wij blijven zeggen dat het niet om onze lonen gaat, maar om het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken voor jonge mensen, die op zoek zijn naar een waardevolle carrière. Als de lonen laag blijven zullen jonge mensen, dit beroep niet kiezen. Het is namelijk hard werken en waarom zou je… als je met een makkelijkere baan meer verdient? En goed verdienen is belangrijk, als je een gezin wilt stichten, of een huis wilt kopen. Er zijn op dit moment géén vervangers, dus als een leerkracht ziek is, is er niemand die de klas opvangt. Dan doet de Intern Begeleider dat, of de directeur. Hun werk blijft dan liggen. En als het echt niet lukt, dan verdelen wij de groep over alle andere groepen en werken ze die dag zelfstandig. Het is niet ideaal, er moeten gewoon meer vervangers komen, meer leerkrachten zodat UW KIND het allerbeste onderwijs krijgt. Wij hopen dat de politiek wakker wordt en zich gaat inzetten voor het basisonderwijs in Nederland.

Op de stakingsdagen kunnen de kinderen op verschillende plekken terecht, om hun tijd nuttig te besteden. Zo kunnen leerlingen gratis naar het Limburgs Museum, om iets op te steken op hun vrije dagen. De entree is op allebei de dagen gratis, voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Voor kinderen tot 12 jaar geldt dat ze onder begeleiding welkom zijn, oudere leerlingen kunnen het museum zelfstandig bezoeken. Verder is vanwege de staking in het basis- en voortgezet onderwijs, Filmarena Foroxity in Roermond op 30 en 31 januari de hele dag geopend. En tijdens de onderwijsstaking draagt ook Madurodam, opnieuw haar steentje bij. Alle kinderen tot en met 12 jaar hebben die dagen, gratis toegang tot het familiepark. Zonder een leraar voor de klas kunnen kinderen op deze manier alsnog heel veel leren over Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen