Jubileumjaar de jonge kerk ingeluid met diverse activiteiten

Foto: Jonge kerk

Onder het motto “Hoe ver te gaan, hoe verder gaan” wordt het jubileumjaar van de jonge kerk gevierd. Trots zijn we dat we al 50 jaar Jonge Kerk zijn, maar we zijn ook op zoek naar (nieuwe) wegen, waarin we elkaar en de mensen om ons heen kunnen blijven inspireren, vanuit een visioen van een wereld van vrede en gerechtigheid, schrijft de leiding van de kerk op haar website. De jonge kerk die werd opgericht in september 1969, herdacht het vorig jaar haar 50 jarig bestaan.

Met de naam Jonge Kerk wilt men duidelijk maken, dat zij in hun handelen als gemeenschap inspiratie zoeken en vinden in “de jonge kerk”, zoals die in de eerste tijd van het christendom bestond. Zij willen geen 2000 jaar traditie zonder meer over boord zetten, maar wel terug naar de bron. Logisch dat de Jonge Kerk oecumenisch is. Een groep mensen willen zij zijn, met aandacht voor de originele boodschap van het Evangelie. Dus samen delend, handelend vanuit de gemeenschapsgedachte, met aandacht voor de wereld om hen heen. Hun gemeenschap is gebaseerd op drie pijlers:Leren, Dienen, Vieren. Dit wordt verbeeld in het logo van de kerk. Iedereen die samen met hen wil proberen de weg van Jezus van Nazareth te volgen, is van harte welkom. Basisgroep Jonge Kerk is een hechte gemeenschap van mensen die het visioen van een wereld van vrede en gerechtigheid wil uitdragen. Al 50 jaar staan zij open voor iedereen die met hen wil leren, dienen en vieren.

1969-1979: Oprichting Jongerenparochie in de Caroluskapel bedoeld voor middelbare scholieren uit Roermond en omgeving met kapelaan Piet van Can. Al gauw wordt de naam veranderd in ‘Jonge Kerk Roermond’, om aan te geven dat inspiratie werd gevonden, in het leven van de eerste christengemeenschappen en dat werd gezocht naar een verbinding tussen wat er gebeurde in de liturgie en wat er in de maatschappij aan de hand was. Als in 1972 Jo Gijsen wordt benoemd tot bisschop van Roermond leidt dit ertoe dat vanuit bisdom en dekenaat steeds kritischer naar de ontwikkeling van de Jonge Kerk wordt gekeken. In 1978 wordt de Jonge Kerk lid van de Basisbeweging Nederland (BBN) en verandert haar naam in ‘Oecumenische Basisgroep Jonge Kerk Roermond’. 2014:Uitreiking van het label Fair Trade Kerk. 2016:De Jonge Kerk verwerft het certificaat “Vergeet mij niet” voor een dementievriendelijke kerk. Door deel uit te maken van de Organisatie voor Kleine Geloofsgemeenschappen(OKGG) heeft de Jonge Kerk zich verbonden met de diverse kerkelijke basisgemeenschappen in Nederland. De leden van de OKGG proberen elkaar te ondersteunen en te inspireren.

Voorzitter van de kerk,Wim Janssen zegt dat een hoogtepunt in de historie van de kerk is geweest, het laten voorgaan van de eerste vrouwelijke pastor in de persoon van Margreet Spoelstra. De toekomstplannen zijn om heel lang te blijven bestaan ,als kerk zegt Janssen.

Op zaterdag 1 februari is er een feestavond geweest voor alle leden van de Jonge Kerk in het kader van het 50 jarig bestaan. Op 8 maart 2020 is er een muziekmiddag met koor en orkest met een thema. En op 11 april 2020 is de afsluiting van het jubileum tijdens de Paasviering. Er is dan een blad beschikbaar, met daarin reportages van activiteiten, foto’s, interviews en artikelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen