het Cuypershuis is voor het publiek gesloten van 9 maart tot en met 31 mei 2020

Foto: Cuypershuis

Nog tot en met zondag 8 maart is de huidige presentatie van het Cuypershuis te zien.

Hier ontmoet je architect Pierre Cuypers als ontwerper, architect, kunstenaar, propagandist, organisator, vernieuwend vakman en idealist met een ontembare werklust. Zo worden zowel zijn professionele als zijn persoonlijke kant in beeld gebracht. Naast onderwerpen die voor Cuypers als 19de eeuwse ontwerper relevant waren komen ook actuele thema’s aan bod. Het Cuypershuis is gevestigd in het voormalige woonhuis en werkplaats van deze beroemde architect.

 Ook nog te zien: Stoelendans

De gemeentelijke collectie in het Cuypershuis bevat een aantal markante hedendaagse en historische stoelen, van een Cuypers’ stoel tot een 3D geprinte stoel van Dirk vander Kooij. Speciaal voor de expositie ‘Stoelendans’ kozen onder andere zangeres/actrice Suzan Seegers, cultuurburgemeester Hatice Alasu, restaurator Tim Schoenmakers en content creator Emma Keuven hun ene meubel uit deze collectie met de vraag: waar let jij op als je een stoel aanschaft?

Het resultaat is een verrassende selectie stoelen die anders nooit in deze samenhang de depots zouden verlaten. De expositie toont een inkijkje in het zeer persoonlijke en smaak gebonden keuzeproces dat ons mensen vaak een leven lang aan een meubelstuk kan binden.

Vanaf 1 juni te zien: 800 jaar Munsterkerk

In 2020 viert de Munsterkerk in Roermond haar 800-jarig bestaan. Het Cuypershuis organiseert daarom tussen 1 juni 2020 en 17 januari 2021 de tentoonstelling ‘800 jaar Munsterkerk’. Het typische uiterlijk van de huidige Munsterkerk werd bepaald door bemoeienissen van Pierre Cuypers en zijn zoon Joseph. De 19e-eeuwse restauratie is omstreden, omdat Pierre Cuypers niet alleen het interieur maar ook het exterieur van de kerk aanzienlijk transformeerde.

De expositie vertelt over de bouwgeschiedenis van de kerk, aan de hand van bouwfragmenten, schetsen en originele objecten, een reconstructie van het hoogaltaar en de maquette van de Munsterkerk. Een animatie en audiotour laat bezoekers de geschiedenis van de kerk meemaken. Ook is het mogelijk om je eigen verhaal over de Munsterkerk aan de expositie toe te voegen.

Vanaf 1 juni (Tweede Pinksterdag) is het Cuypershuis langer geopend. Op dinsdag tot en zondag kunt u tussen 11 en 17 uur terecht. Niet alleen voor ‘800 jaar Munsterkerk’, ook voor de nieuwe vaste presentatie over het leven en werk van de Roermondse architect Pierre Cuypers. Een officiële opening van de nieuwe museumpresentatie vindt plaats in het najaar van 2020.

Bekijk voor alle actuele informatie onze website www.cuypershuisroermond.nl.

 Wijziging openingstijden: na 1 juni 2020 is het Cuypershuis geopend tussen 11 en 17 uur. Het Cuypershuis is gevestigd op de Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond, www.cuypershuisroermond.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen