Limburg moet mee profiteren van PathoFinder

Foto: Pete Linforth via Pixabay
Limburg zou mee moeten profiteren van het succes van PathoFinder. Dat vindt althans Henk van der Linden, statenlid voor Lokaal-Limburg.
Geruime tijd geleden is in het Limburgs Parlement een motie van Lokaal-Limburg aangenomen, om mogelijkheden te onderzoeken van een fonds voor eventuele opbrengsten van initiatieven en projecten die met steun van de provincie tot stand zijn gekomen. In de motie wordt gesteld dat revenuen die voortvloeien uit projecten die door de provincie gesteund worden, ook weer ten goede dienen te komen aan diezelfde provincie. De resultaten van dit onderzoek moeten in juni bekend zijn. Lokaal-Limburg heeft naar aanleiding van dat onderzoek nu vragen gesteld aan het Limburgs parlement over het succes van PathoFinder.

PathoFinder is een medisch laboratorium, gevestigd op de Brightland Health Campus in Maastricht, dat zich onder andere bezig houdt met het ontwikkelen van testen om veroorzakers van infecties aan te tonen. Een van hun testen heeft aan de wieg gestaan van de ontdekking dat het huidige virus een nieuwe variant is van het SARS-coronavirus. Hierdoor waren ze in staat om op korte termijn een nieuwe test te ontwikkelen, waarmee in twee uur tijd accuraat kan worden vastgesteld of bij een patiënt sprake is van een infectie met het nieuwe coronavirus, waarna een besmette patiënt snel geïsoleerd kan worden. Deze test kan alleen in ziekenhuizen worden uitgevoerd met apparatuur die daar vaak al aanwezig is. PathoFinder verwacht de komende weken enkele duizenden testen te gaan leveren aan ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

Statenlid Van der Linden vindt PathoFinder een uitgesproken voorbeeld van een bedrijf dat in het verleden geprofiteerd heeft van behoorlijk wat provinciale subsidie, en nu een belangrijke rol speelt bij de bestrijding van het coronavirus. Het maatschappelijk rendement van de coronatesten is volgens Van der Linden overduidelijk. Dat zou in zijn ogen dan ook verzilverd moeten worden in zo’n fonds ten gunste van de provincie.

Het provinciebestuur is het hier echter niet mee eens. In antwoord op de vragen van Lokaal-Limburg wordt gesteld dat er geen enkele basis is om aanspraak te maken op financiële opbrengsten van het laboratorium. Pathofinder is weliswaar gevestigd op de Brightlands Health Campus, maar noch de campus, noch de Provincie Limburg hebben enig belang in het bedrijf.
Volgens het provinciebestuur vergelijkt Lokaal-Limburg appels met peren. Als gevolg van financiering door het LIOF moest het bedrijf zich in Limburg vestigen, waarbij eigen kennis en kunde werd meegebracht. De leningen zijn inmiddels met rente terugbetaald, en PathoFinder is gegroeid tot een volwaardig bedrijf met 21 medewerkers en eigen faciliteiten. Juist dit zorgt voor maatschappelijk rendement, naast haar testen.
Omdat het hier niet gaat om een initiatief dat met steun van de provincie tot stand gekomen is, of een project waar (mogelijk) sprake is van intellectueel eigendom, is er volgens het provinciebestuur geen basis voor enige aanspraak op financiële opbrengsten. De provincie had eerder al opgemerkt dat zulke aanspraken heel beperkt zouden zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen