BENOEMING DEKEN MERKX IN SITTARD DONDERSLAG BIJ HELDERE HEMEL

Foto: Bisdom Roermond
Dit weekend werd in de Sittardse kerken bekend gemaakt dat de huidige plebaan-deken van Roermond, Mgr. Rob Merkx, per 1 juni is benoemd tot deken van Sittard. Hij volgt daarmee deken van Rens op die met emeritaat gaat.
Een telefonische rondvraag op de vroege zondagmorgen door Roermond Nieuws leerde dat Roermondse parochianen het ultra snelle vertrek van deken Merkx als een donderslag bij heldere hemel ervaren. “Perplex” en “niet te geloven” waren reacties die we konden registreren. Zeker gezien het feit dat deken van Rens pas op 1 mei met emeritaat gaat en bereid is als administrator te fungeren “gaat dit wel erg snel”. De vraag werpt zich op waarom deken Merkx de, al dan niet door Corona uitgestelde, festiviteiten rondom 800 jaar Munsterkerk niet mag afronden. Zelfs de vragen of dit niet een degradatie of een tussenstap naar een promotie was, werden hardop gesteld.
In het Sittardse wordt overigens positief op de benoeming gereageerd kon Roermond Nieuws ook al vaststellen.
Mgr. Ing. R.N. Merkx (*1957) volgde vóór zijn priesterstudie de opleiding scheikunde aan de HTS te Eindhoven. Al jong experimenteert hij met allerlei proefjes maar eigenlijk is elektronica zijn hobby. Een andere hobby is het Gregoriaans. Rob Merkx voelt zich geroepen tot het priesterschap in het laatste jaar van zijn scheikundestudie. Maar met Gijsen als bisschop aan het roer word je dan geen priester. Rob Merkx weet op dat moment ook niet zo goed wat hij van Gijsen moet vinden. De priesterroeping wordt versterkt door een oproep van oud-deken van Roermond mgr.Theo Willemssen voor het permanent diakonaat. “Alleen, eerst nog even de HTS afmaken; daarna is de weg vrij voor het seminarie”, zegt hij zelf in een later intervieuw.
Na de priesteropleiding aan het grootseminarie Rolduc wordt hij in 1987 tot priester gewijd en benoemd tot kapelaan van de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. In 1990 werd hij pastoor van de Annaparochie in Heerlen en vervolgens in 1995 van de Michaëlparochie in Herten. Tegelijkertijd was Merkx directeur van het toenmalig Diocesaan Pastoraal Centrum van het bisdom en verbonden aan de kerkelijke rechtbank. Van 1 december 1999 tot 1 maart 2009 was hij deken van Horst en pastoor van diverse parochies in dat dekenaat. Op 1 maart 2009 werd Merkx benoemd tot plebaan-deken van Roermond. In die rol was hij deken van Roermond, pastoor van Roermond-centrum en opnieuw van Herten en als plebaan ook pastoor van de Sint-Christoffelkathedraal, de bisschopskerk.
In 2019 werd Merkx ook nog benoemd tot waarnemend deken in Thorn en administrator van het cluster Emmaus. Daartoe behoren de parochies H. Michaël in Thorn, H. Medardus in Wessem, H. Antonius Abt in Ell, H. Margarita in Ittervoort, H. Lambertus in Neeritter, H. Jacobus de Meerdere in Hunsel, H. Martinus in Beegden en H. Stefanus in Heel.  
 
Guus Rüsing.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen