Video Interview: Wethouder Marianne Smitsmans bezorgt het 50.000e Jeugd-ontbijtje bij één van de Roermondse kinderen die sinds 2018 deelneemt aan het Nationaal Jeugd Ontbijt.

PERSBERICHT – Zaterdag 4 juli bezorgt de Roermondse wethouder Marianne Smitsmans – Burhenne (Maatschappelijke Zorg / Sociaal Domein) – het 50.000e Jeugd-ontbijtje bij één van de Roermondse kinderen die sinds 2018 deelneemt aan het Nationaal Jeugd Ontbijt.

Het Nationaal Jeugd Ontbijt  bezorgt wekelijks een ontbijttas met 7 gezonde ontbijtjes bij kinderen waar thuis geen geld is voor een ontbijt. Zij bezorgen het ontbijt thuis, gratis én in anonimiteit. En dat gedurende 52 weken per jaar.

Zoals iedere zaterdag worden er in Roermond ook op 4 juli 120 ontbijtboxen bij kinderen afgeleverd, die anders zonder ontbijt aan hun dag zouden beginnen.

Wat in oktober 2018 als bescheiden pilot in Roermond begon met 8 kinderen van twee Roermondse basisscholen, is intussen uitgeroeid naar een organisatie die wekelijks honderden ontbijtboxen levert in 12 Nederlandse gemeenten.

Het uitgangspunt van wethouder Smitsmans om met de pilot van het Nationaal Jeugd Ontbijt in 2018 te starten luidde: Een kind mag nooit de dupe worden van de situatie waarin de ouders terecht zijn gekomen. Immers, een dag zonder ontbijt is voor het betreffende kind een verloren dag…

In 2019 stelde de Alliantie Kinderarmoede vast dat er in Nederland 378.000 kinderen in armoede leven en heeft -samen met haar partners- zich ten doel gesteld dat er in 2030 geen kinderen meer in armoede leven in Nederland. Het Nationaal Jeugd Ontbijt was een van de eerste Partners van deze l Alliantie.

Uit veelvuldig onderzoek blijkt dat een kind, dat zonder ontbijt aan de dag begint, ‘niet aan staat’. Dat betekent concreet dat het de leerstof op school niet oppikt, dat het nagenoeg geen vriendschap sluit en dat het zelden aan sport doet. Het kind wordt door het gemis van het dagelijks ontbijt in een soort isolement geplaatst; met álle gevolgen voor zijn latere leven. Armoede gaat vaak van generatie op generatie over. Die negatieve spiraal wil de Stichting Nationaal Jeugd Ontbijt -samen met andere instellingen- te beginnen bij kinderen daadwerkelijk doorbreken.

De pilot in Roermond begon op Basisscholen ’t Mozaïek en de Kasteeltuin.

Jan van Espen directeur van ’t Mozaïek verwoordt de ervaringen binnen zijn team als volgt: “De kinderen die voorheen zonder ontbijt aan hun dag begonnen en nu wel ’s ochtends ontbijten, zijn veel alerter tijdens de lessen; sluiten gemakkelijker vriendschap en sporten meer. Kortom: Alleen maar winnaars”.

De ontbijttassen van het Nationaal Jeugd Ontbijt worden wekelijks gevuld door de plaatselijke Jumbo Supermarkten. Bedrijfsleider Guus Sturing van Jumbo Roermond zegt daarover: “Iedere week wisselt het Nationaal Jeugd Ontbijt de samenstelling van de inhoud van de ontbijttas. Het kost ons wekelijks ruim 10 uur om de ontbijttassen te vullen. Dat doen wij gratis, met overtuiging en genoegen om onze verbondenheid met de Roermondse bevolking te onderstrepen; zeker als het kwetsbare kinderen betreft. ”

Iedere zaterdag worden de 120 ontbijttassen door vrijwilligers -veelal leden van Rotary Club Maas en Roer en Lady Circle bij Jumbo opgehaald en in anonimiteit bij de deelnemende kinderen thuis bezorgd. Michel Goebbels secretaris van Rotary zegt daarover: “Eén van de doelstellingen van Rotary is Community Service (Dienstverlening binnen de -Roermondse- gemeenschap). Door het afleveren van de ontbijttassen komen wij in contact met ouders, die vaak in de schuldsanering zitten of onder de bijstandsnorm leven en die onze aandacht verdienen. Hierdoor ontstaan allerlei initiatieven die het leven van deze kwetsbare mensen kunnen verlichten”.

Als Regisseur Armoede Preventie van de Gemeente Roermond is Brian van Schagen iedere dag in touw om problematiek rondom armoede binnen de Roermondse bevolking te voorkomen of zoveel mogelijk te bekorten. Zijn ervaringen met Nationaal Jeugd Ontbijt omschrijft hij als: “Fundamenteel voor een solide dag van ieder kind; 365 dagen per jaar, dus ook tijdens de vakanties!”

Het National Jeugd Ontbijt heeft nog een lange weg te gaan. Immers, deze week worden er ruim 650 ontbijtboxen geleverd in 12 deelnemende gemeenten. Het is de bedoeling dat álle 355 Nederlandse Gemeenten gaan meedoen om uiteindelijk 378.000 kinderen wekelijks een gratis ontbijttas te leveren. Daarmee wordt een bescheiden basis gelegd voor het effectief terugdringen van kinderarmoede in Nederland; te beginnen met een dagelijks gezond ontbijt.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen