Maandverwachting: ook in augustus heel wisselend zomerweer

Foto: Weeronline

Voor vakantievierders in eigen land wil het nog niet echt vlotten met de zomer en ook in augustus lijkt daar weinig verandering in de komen. Hoewel er waarschijnlijk meer droge dagen zijn dan in juli, is van standvastig zomerweer geen sprake. Aan de kust kan soms flink wat regen vallen en dat komt door het warme zeewater. In het binnenland is het droger, maar ook daar is kans op een aantal buiige dagen.
Zoals het er nu naar uitziet wordt het in augustus heel wisselend zomerweer en daarmee lijkt de maand een beetje op juli. Periodes van een aantal dagen met warm en zonnig weer worden afgewisseld door koele dagen met buien. Het verschil met juli is wel, dat er deze augustusmaand naar verwachting meer droge dagen zijn dan dagen met buien. Wekenlang droog en zonnig weer, zoals afgelopen lente, lijkt er niet in te zitten.
Er is kans op een aantal dagen met temperaturen van 30 graden en meer, maar zoals het er nu uitziet zijn deze veruit in de minderheid. Een groot deel van de tijd is het gewoon aangenaam zomerweer met normale temperaturen tussen 20 en 25 graden.
Grote verschillen in neerslag
Neerslag valt deze augustus voornamelijk in de vorm van buien en dat levert grote verschillen op in het land. Vooral in de westelijke en noordwestelijke kustgebieden kan het weleens kletsnat zijn. Dat komt door het warme zeewater, waardoor buien fors uit kunnen pakken.
Gemiddeld over het land valt naar verwachting zo’n 70 mm regen en dat is iets minder dan de gebruikelijke 78 mm. Daarbij is het in het zuiden en oosten droger dan in de kustprovincies.
Door het wisselende weerbeeld kunnen we qua gemiddelde temperatuur op een normale tot iets warmer dan normale maand rekenen. Het gemiddelde komt waarschijnlijk op 17,8 graden uit, waar 17,5 gebruikelijk is voor augustus. Dit is het gemiddelde van de temperatuur overdag en ’s nachts samen. Overdag zijn maxima van 21-24 graden gebruikelijk, ’s nachts daalt de temperatuur in augustus normaal naar 11-15 graden.

Yannick Damen
Meteoroloog Weeronline

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen