Minimumtemperatuur was in augustus nog nooit zo hoog Warmste augustusnacht in De Bilt ooit gemeten, regionale hittegolf ook al een feit

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Na de zinderende hitte van gisteren belemmerde bewolking afgelopen nacht de afkoeling. Hierdoor werd het in De Bilt niet kouder dan 21,5 graden en dat is een record voor augustus. Het vorige officiële maandrecord voor de hoogste minimumtemperatuur in augustus in De Bilt bedroeg 20,8 graden en werd gemeten op 9 augustus 2004. Bovendien is de regionale hittegolf ook al een feit. Om 2:00 uur vannacht was het in Gilze-Rijen, Eindhoven, Maastricht, Woensdrecht en Cabauw nog zomers warm met 25 graden en meer.

De Bilt was afgelopen nacht niet de warmste plek van het land. In Deelen was het pas echt zweten geblazen met een minimumtemperatuur van 22,7 graden. Dit is net geen record. Dit blijft namelijk staan op Maastricht met 23,1 graden op 19 augustus 2012. Hierbij gaat het dus om het maandrecord voor de minimumtemperatuur in augustus voor alle officiële weerstations in Nederland.

De augustusrecords van vandaag vallen overigens in het niet bij de warmste nachten ooit gemeten. Het all-time record voor de hoogste minimumtemperatuur in De Bilt staat op 22,4 graden en is gemeten op 27 juli 2018. Diezelfde nacht bleef het kwik in het Gelderse Deelen op 24,4 graden steken.

Hitte houdt aan
Komende nachten zijn we nog niet af van de tropennachten. Tot en met woensdag blijft de temperatuur regionaal boven 20 graden. Dat het zo moeizaam afkoelt heeft met een combinatie van factoren te maken. Wolkenvelden belemmeren regionaal de afkoeling en daar komt nog bij dat de lucht vochtiger is dan voor het weekend. Overdag loopt de temperatuur telkens op naar een hete 30-36 graden.

Regionale hittegolf al een feit
Voor de tweede maal is het dit jaar tot een hittegolf gekomen. Om 2:00 uur was het op de meetpunten Gilze-Rijen, Eindhoven, Maastricht, Woensdrecht en Cabauw nog zomers warm met 25 graden en meer. Daarmee is de regionale hittegolf een feit. Voor een hittegolf moet het vijf dagen op rij minstens 25 graden zijn en daarvan moet het op tenminste drie dagen 30 graden of worden. Het zal niet lang duren voordat ook sprake is van een officiële hittegolf. Dit gebeurt zodra het in De Bilt 25 graden wordt.

Veel plaatsen beleefden woensdag de eerste dag van de hittegolf. Daarna volgde een hele serie tropische dagen. Vandaag is het voor de vijfde dag op rij 25 graden of warmer en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. In grote delen van het land wordt het vandaag tropisch warm en zal sprake zijn van een hittegolf. Bij 25 graden in De Bilt mogen we ook spreken van een officiële hittegolf.

Rico Schröder
Meteoroloog Weeronline

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen