Industriële automatisering is de toekomst!

Foto: Martinelle

Industriële automatisering zie je bij steeds meer bedrijven voorbijkomen. Dit komt omdat het veel voordelen met zich meebrengt. Toch lijken ook nog veel bedrijven te twijfelen aan de industriële robotisering. Is het voor mijn bedrijf wel geschikt? Daarom gaan we hier kijken naar de voor- en nadelen die industriële automatisering voor jouw bedrijf kunnen hebben!

Voordeel #1: Kostenbesparingen

Het grootste voordeel voor veel bedrijven is de kostenbesparing die er op de lange termijn bij komt kijken. Op de korte termijn is het namelijk een flinke investering, maar op lange termijn gaat dit wel grote voordelen met zich meebrengen. Dit komt mede door een verhoogde productiviteit, een verhoogde efficiëntie en een lagere kostprijs voor je product.

De verhoogde productiviteit komt door de repetitieve taken die gedaan worden door een robot. Waar voorheen een medewerker verantwoordelijk was voor de repetitieve taken, kan dit nu door een robot uitgevoerd worden. Deze is niet alleen veel sneller, maar ook vele maten accurater. Hierdoor gaat het veel opleveren op de lange termijn.

Voordeel #2: Veiligheid

Ook qua veiligheid brengt het grote voordelen met zich mee. Dit werkt eigenlijk twee verschillende kanten op. Allereerst is het veiliger voor het personeel in de fabriek. Het personeel dat in de fabriek werkt hoeft niet bij de machines in de buurt te komen om deze te laten werken. Hierdoor kunnen zij ook geen gevaar lopen.

Daarnaast is het veiliger voor het personeel dat niet meer met zware dingen hoeft te tillen. Dit werk wordt namelijk gedaan door de machines. Dit bespaart niet alleen kosten voor het bedrijf zelf, ook het personeel zal hier voordeel uit halen. Zij lopen namelijk fysiek een stuk minder risico’s op ongemakken en ongevallen.

Voordeel #3: Multifunctioneel

Door de multifunctionaliteit van een robot kan deze op veel verschillende manieren in het productieproces ingezet worden. Hierdoor ben je niet gebonden aan één enkele productiestap, maar kan de robot op verschillende manieren ingezet worden. Hier zit echter ook weer een nadeel aan, maar daar komen we zo op terug.

Nadeel #1: Prijs

Het allereerste nadeel van een dergelijke machine is vaak de prijs van de machine. In eerste instantie is het namelijk een investering die voor veel bedrijven erg hoog zal zijn, terwijl er niet direct de voordelen van bekend zijn. Dit kan dan ook voor bedrijven een reden zijn om de investering niet te doen.

Nadeel #2: Ontwikkelingen

Hoewel de robot op veel verschillende manieren ingezet kan worden, brengt dit ook nadelen met zich mee. Dit komt omdat de robot voor elke stap geprogrammeerd moet worden. Dit is een lastige en tijdrovende taak. Het programmeren van de robot moet namelijk uitvoerig getest worden voordat deze ook daadwerkelijk in het productieproces geïmplementeerd gaat worden. Heb je de kennis hiervoor niet in huis, dan moet deze kennis ingekocht worden. Hier zit vaak een hoog prijskaartje aan verbonden. Dit is dus iets wat je als bedrijf moet overwegen voordat je de robot aanschaft.

Er zijn dus zowel voor- als nadelen aan industriële automatisering. Dit is dan ook de reden dat veel bedrijven nog steeds twijfelen of dit wel verstandig is voor het bedrijf. Weeg daarom goed de voor- en nadelen tegen elkaar af en bekijk of industriële automatisering iets voor jouw bedrijf is.